Oci i cultura

La Coral Belles Arts clourà el 50è aniversari amb l’’Oratori de Nadal’ a La Faràndula

El concert, amb cantates de Bach, se celebrarà el diumenge 4 desembre de 2022, a les 18 h

La Coral Belles Arts actuarà diumenge a la Faràndula / CEDIDA

El Teatre La Faràndula acollirà el concert de cloenda del 50è aniversari de la Coral Belles Arts de Sabadell (CBAS), el diumenge 4 desembre de 2022, a les 18 h. L’entitat hi interpretarà tres cantates de l’Oratori de Nadal de J. S. Bach sota la direcció del director titular del cor, Jordi Lluch i Arenas. Els acompanyaran el Cor Ciutat de Mataró i la Coral Regina –formacions que dirigeix el mateix Lluch–, a més de l’Orquestra Barroca de Barcelona. Els quatre solistes seran Laia Prat (soprano) i Montserrat Bertral (mezzosoprano) –ambdues sabadellenques i excantaires de la CBAS–, Carles Prat (tenor) i Xavier Mendoza (baix).

Reproduiran el concert que van interpretar el divendres 25 de novembre, en el marc de la Setmana de Música Antiga de Mataró. Dalt de l’escenari hi tornarà a haver 125 persones entre músics i cantaires.

El 24 de juliol passat, a l’Espai Cultura, la coral va presentar el concert Obres que hem estimat. Recull de la història del cor, en què van cantar diferents peces que han acompanyat la formació durant aquests cinquanta anys de vida. Dirigit per Jordi Lluch i amb Marta Izard al piano, el concert va ser el detonant d’aquest 50è aniversari i hi van participar una cinquantena d’excantaires, els quals van afegir-se a interpretar les tres peces finals.

La Coral Belles Arts va néixer l’any 1971 / CEDIDA

Aquest aniversari s’havia de celebrar el 2021, però la pandèmia causada per la covid l’ha endarrerit un any.

L’’Oratori de Nadal’

Johann Sebastian Bach va compondre les cantates que formen part de l’Oratori de Nadal l’any 1734. Després d’estrenar-se, aquesta gran obra va estar silenciada més de cent anys i no es tornà a interpretar fins a mitjan segle XIX. La primera cantata parla del naixement de Jesucrist; la tercera, de l’adoració dels pastors i, la darrera, de l’adoració dels Reis d’Orient.

Un cor amb més de 50 anys d’història

La Coral Belles Arts va començar el 1967, quan Montserrat Busqué i Barceló va engrescar una colla de joves a cantar plegats. El primer concert en públic va tenir lloc al juliol de 1971, sota la direcció d’en Pere Puig i Ballonga, a l’empara de l’Acadèmia Belles Arts de Sabadell. El 1973 es desvinculà definitivament de l’Acadèmia i passà a formar part de Joventuts Musicals de Sabadell. A partir del 1992 es constituí com a associació amb personalitat jurídica pròpia i independent.

Durant aquests anys, el grup ha estat bressol de molts cantaires, músics i directors, alguns dels quals encapçalen formacions capdavanteres en l’àmbit català i espanyol. És d’especial rellevància el nom dels directors que l’han dirigida: Pere Puig, Joan Rodà, Lluís Vila, Josep Pons, Josep Vila i Casañas, Fernando Marina, Francesc Cortés, Rosa Ribera, Jaume Sala, Pablo Heras, Emili Fortea, Esteve Costa i, des del 2012, el mataroní Jordi Lluch, el director més longeu, per ara.

La CBAS sol celebrar els aniversaris acompanyada d’un orquestra i interpretant grans obres. Així, el 2012 ja va fer els 40 anys amb el Teatre La Faràndula ple de públic i també amb música de Bach. La Coral va estar acompanyada per l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i l’organista Albert Romaní. Hi van participar Laia Prat (soprano), Montserrat Torruella (contralt), Albert Casals (tenor) i Xavier Mendoza (baix) i una norantena de cantaires de la formació.

Comentaris
To Top