Ciutat

Salut, arts i ciències socials, les carreres universitàries preferides de les dones

Salut, arts i humanitats, ciències socials i jurídiques són les carreres universitàries que les dones de Sabadell escullen amb més freqüència

Salut, arts i humanitats, ciències socials i jurídiques. Són les carreres universitàries que les dones escullen amb més freqüència a la nostra comarca, segons l’informe Les Dones al Mercat de treball del Vallès Occidental, elaborat pel Consell Comarcal.

Els ensenyaments vinculats a ciències, enginyeria, tecnologia i matemàtiques tenen una menor proporció de matrícules de dones. Les aules de carreres universitàries vinculades a enginyeria i arquitectura només tenen un 25,3% de presència femenina. I és pràcticament irrisòria als cicles de formació professional d’instal·lació i manteniment (1,4%), fabricació mecànica (2,8%), transport i manteniment de vehicles (3,3%) i electricitat i electrònica (4,3%). L’interès de les dones està enfocat a les carreres d’arts i humanitats (65%), ciències de la salut (72,8%) i ciències socials i jurídiques (59,7%).

Més estudis, més desocupació

El 34,7% de les dones amb més de 15 anys a la comarca tenen assolit un nivell de formació superior, una xifra més de dos punts superior a la dels homes. El 56,6% de persones entre 25 i 39 anys amb estudis superiors són dones. Els vallesans amb més de 40 anys, la proporció de dones és del 50,9%.

Però la desocupació també és més elevada entre les dones. Segons les darreres dades, la taxa d’atur registral a Sabadell entre la població femenina és del 13% i la dels homes cau al 9,4%. La contractació en el darrer semestre del 2022 va ser lleugerament superior entre homes (50,9%) que no pas entre dones (49,1%). I les dones cobren encara més de 6.100 euros anuals menys que els homes.

També a elles els hi afecta més la temporalitat dels contractes: el 63% dels contractes signats per dones a finals del 2022 és inferior a un mes. Els homes també es van veure afectats per la temporalitat dels contractes, però menys que les dones: un 63% van blindar un contracte laboral inferior als trenta dies. I l’emprenedoria encara té rostre masculí: el 63,9% d’autònoms al Vallès Occidental són homes, mentre que l’emprenedoria femenina cau al 36%.

Els sectors amb més dones al capdavant

Segons els darrers registres, la indústria del calçat i el cuir tira endavant amb més dones professionals (86,2%) al capdavant que homes. També els sectors de serveis socials amb allotjament (83,7%), professions sanitàries (74,1%), serveis de jardineria (72,2%) i la confecció de peces de vestir (71,3%).

En canvi, les professions on són menys presents és a la construcció (11,4%), fabricació de materials de transport (13,9%) i transport terrestre (14,1%) i reparació i instal·lació de maquinària (14,2%).

Comentaris
To Top