Ciutat

Sabadell celebra el dia del poble gitano: “Som referents”

Les entitats gitanes de la ciutat lluiten per impulsar els estudis universitaris entre el col·lectiu. “Els gitanos no perdem la identitat per estudiar”

El 8 d’abril el poble gitano commemora el seu dia, el 52è aniversari del primer congrés mundial gitano celebrat el 8 d’abril de 1971 a Londres. És aleshores quan es va impulsar un programa social i polític per a l’emancipació i la igualtat del col·lectiu. I, entre d’altres, es va instituir la bandera i l’himne gitano. Sabadell és una de les ciutats catalana amb més població gitana, unes de 10.000 persones, segons dades de l’Associació Gitana de Sabadell, el que representa pràcticament cinc de cada cent sabadellencs.

I una de les prioritats actuals de l’associació gitana de Sabadell i la Fundació Secretariat Gitano és impulsar l’escolarització entre els gitanos. “No perdem la identitat per estudiar. Encara més: ens fa més gitanos”, assegurava Manuel Heredia, president de l’associació, durant la celebració de l’acte que s’avançava uns dies. “A Sabadell, som referents: tenim advocats, doctors, mestres d’escola…”, enumerava. Sandra Heredia, responsable del programa del Poble Gitano i de la Innovació social de la Generalitat de Catalunya sosté que “Sabadell és un model de referència a seguir pel seu èxit”. 

“Cal canviar les coses”

En aquest sentit, anima els joves a continuar amb la seva formació acadèmica per impulsar millores pel seu poble: “El que hem aconseguit és gràcies a gitanos que han arribat a les institucions. Les polítiques del poble gitano han de ser dirigides per aquest poble”, apuntava. Coincideix amb Heredia: “Els gitanos hem estat marginats, segregats a escoles i perseguits”. José Rodríguez recordava durant l’acte que encara queden seqüeles. “Hem trigat anys a agafar la bandera i sentir-nos orgullosos”.

I quina és la situació actual? Si bé a nivell legal estan blindats com qualsevol altre ciutadà, asseguren que encara es troben situacions de discriminació al seu dia a dia. Segons les entitats sabadellenques gitanes, descarten el currículum vitae a empreses després de veure la seva ètnia, alguns comerciants els “persegueixen” per les botigues o els barren el pas de les discoteques. O no els deixen entrar en alguns bars. “Som persones, i algunes paraules ens fan mal”.

Comentaris
To Top