Diners

El nombre d’aturats encadena quatre mesos de baixada al Vallès Occidental

Un treballador d’última milla, en una imatge d’arxiu al Passeig / A. TORRES

El nombre d’aturats en el conjunt del Vallès Occidental ha anat a la baixa de manera consecutiva des del febrer fins al maig d’enguany, segons el darrer informe sobre el mercat del treball de l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. En concret, a finals de gener hi havia 46.126 persones desocupades i quatre mesos després la xifra va baixar fins a les 44.426.

A la comarca, tal com succeeix a la resta de Catalunya, la desocupació acostuma a caure els mesos de maig: en la sèrie històrica, només va augmentar els anys 2009 (+0,5) i 2012 (+0,6), en el context de crisi; i l’any 2020 (+4%), amb la pandèmia. La caiguda de l’atur en aquests primers mesos de l’any s’explica pels efectes de la darrera reforma laboral (2022), que va efectuar-se amb l’objectiu de reduir la temporalitat i fomentar la contractació fixa. 

Aquest escenari ha provocat un canvi de tendència en la tipologia de les contractacions, tal com es detalla en el mateix informe: en aquests primers cinc mesos s’han signat un total de 7.728, més del doble que l’any anterior.  El pes d’aquesta modalitat ha augmentat de manera notable i actualment representen el 15,5% dels contractes signats fins al maig. Si comparem el període d’enguany amb el del passat 2022 (gener-maig) els contractes temporals han caigut un 24,4% mentre que la contractació indefinida s’ha incrementat fins al 15,8%.

Comentaris
To Top