Ciutat

VÍDEO | Esllavissades, bombes, vàndals a la via: drons als túnels d’FGC per a situacions límit

Un grup d’investigadors del centre tecnològic Eurecat proven una nova tecnologia per a emergències a l’antiga estació d’FGC de Sabadell Rambla

Drons per detectar esllavissades, bombes o actes vandàlics a la via del tren. És la tecnologia puntera que han desenvolupat investigadors del centre tecnològic Eurecat per a la seguretat d’infraestructures cabdals com la xarxa d’FGC. L’antiga estació de Sabadell Rambla s’ha convertit en el camp de proves d’aquests aparells capaços de respondre ràpidament a situacions límit.

Els drons volen sols i poden circular per entorns estrets, com les vies del tren o la xarxa de clavegueram sense xocar contra les parets. La càmera de l’aparell compta amb intel·ligència artificial per evitar obstacles, detectar objectes anòmals –explosius, artefactes– o fer una primera valoració d’un despreniment a la via o d’una incidència a la catenària.

Volar sense GPS dins d’un lloc estret com un túnel és “tot un repte”, explica el responsable de la línia de Robòtica Aèria d’Eurecat, Julián Cayero, que qualifica la tecnologia de “revolucionària”.

Els drons són els ulls de l’home i també les seves mans: un braç robòtic pot actuar en un entorn com aquest, de molt difícil accés. “El dron no només vola, interactua amb el seu entorn”, destaca Cayero. A la llarga, els drons podran intervenir sobre un objecte caigut a la via o reparar la catenària, una feina que necessita temps i un esforç logístic i humà actualment. “Ja ho hem provat amb una esllavissada a la ronda de Dalt i ha funcionat”, assegura Cayero.

Sabadell Rambla, un lloc únic on fer pràctiques

Una quinzena d’investigadors d’universitats i empreses d’arreu del món faran un test intensiu de la tecnologia a Sabadell Rambla aquesta setmana. Estan convocats pel Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), que té seu a Cerdanyola del Vallès, i per FGC Operadora, l’empresa encarregada de la infraestructura ferroviària catalana.

“És un entorn únic on poder treballar”, explica l’Andrea, un dels científics vingut d’Itàlia. El director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella, hi coincideix: “Els professionals es poden posar en una situació el més semblant possible a la realitat”. L’antiga estació del Centre de Sabadell disposa de vies, andanes, trens, senyalització, megafonia i túnels il·luminats, per tant, la recreació d’una emergència i de la resposta dels drons intel·ligents és del tot realista.

Amb la posada en marxa de la primera fase del perllongament dels FGC, l’any 2017, l’estació de Sabadell Rambla va quedar clausurada. La companyia ferroviària la va reconvertir en un centre de desenvolupament de professionals del sector. Des d’aleshores, segons asseguren fonts de l’empresa, hi han passat més d’un miler de persones, entre maquinistes i agents d’estació d’FGC i dels serveis d’emergències –SEM, Bombers, Mossos–.

Fotografies: Aina Torres

Comentaris
To Top