Ciutat

La memòria de Salvador Allende serà homenatjada anualment en un acte institucional

acte salvador allende
Quilo Martínez i la resta d'assistents a l'ofrena floral / Victor Castillo

Sabadell ha recordat aquest 11 de setembre, aniversari del cop d’estat a Xile, la figura del seu exdirigent Salvador Allende. A la plaça que duu el seu nom s’ha col·locat un monòlit que explica la seva història i el seu tràgic final. La cita, que enguany ha complert 50 anys ha comptat en aquesta ocasió amb una gran novetat. I és que aquest cop, l’Ajuntament ha apadrinat l’acte dotant-lo d’un caire més institucional. Així doncs, juntament amb el Museu d’Història i la Comissió Homenatge a Salvador Allende han organitzat un acte de gran respecte i memòria històrica cap al dirigent socialista.

Recordant Allende

La cita ha comptat amb Sergi Plaza de presentador. Un cop feta la introducció, Genis Ribétècnic del Museu d’Història– ha explicat alguns dels principals vincles entre Sabadell i el país sud-americà. Un d’ells ha estat la figura de Frederic Margarit Pascual, que entre altres càrrecs va ser corresponsal del Diari de Sabadell. A continuació també ha parlat del flux de refugiats entre els dos països arran de les dictadures de Franco i Pinochet. El següent torn ha estat el de Rosa Ribell, una de les fundadores del primer homenatge, de caràcter espontani, l’any 1973. “La seva arribada al poder ens va il·lusionar, ens feia pensar que potser aquí podria passar un fet similar”, ha explicat. Malauradament, no va ser així i el cop d’estat va acabar amb una forta repressió: “La seva mort ens va impactar, per aquest motiu vam decidir preservar el seu llegat a Sabadell”, ha assegurat amb emoció.

acte salvador allende

El monòlit explica la vida de l’exdirigent xilè / Victor Castillo

Un dels moments més emotius ha estat la intervenció de Quilo Martínez. Aquest refugiat xilè, establert fa anys a Sabadell, ha compartit com es va viure l’arribada de Pinochet al poder i ha agraït la solidaritat que Catalunya va tenir en “acollir a tots els que escapàvem de la repressió”. Posteriorment, l’alcaldessa, Marta Farrès ha anunciat una iniciativa perquè l’esdeveniment tingui un caràcter institucional cada 11 de setembre. “Sabadell i Xile tenen una història i uns valors compartits de democràcia que cal preservar i recordar, treballarem per fer-ho possible”, ha confirmat.

Després dels parlaments tots els assistents han realitzat una ofrena floral amb clavells vermells. Tot seguit s’ha celebrat un espectacle de poesia i un concert del grup musical Tuparik. La cerimònia ha estat molt ben rebuda per la comunitat xilena, que a la ciutat està representada per prop de 200 persones.

Comentaris
To Top