Ciutat

Sabadell acull un homenatge institucional a Cipriano Martos

Hi assistirà la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que prèviament es reunirà amb l’alcaldessa, Marta Farrés

Cipriano Martos / CEDIDA

Sabadell homenatjarà el militant antifeixista Cipriano Martos aquest dissabte, 16 de setembre, a les 19 h. L’acte l’organitzen la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració de la Xarxa catalana i balear de suport a la Querella Argentina, la Plataforma Antifeixista de Sabadell i l’Associació de Veïns de la Plana del Pintor.

A l’acte hi assistirà la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que prèviament es reunirà amb l’alcaldessa, Marta Farrés, i serà rebuda institucionalment al Saló de Plens de l’Ajuntament, on està previst que signi el Llibre d’Honor de la ciutat.

L’homenatge començarà a les 19 h amb la inauguració d’un Espai de Memòria a la plaça de Cipriano Martos – plaça de la Vall d’Aran, ja que el militant antifeixista havia viscut al barri. L’acte continuarà amb un recital musical i poètic i la representació de l’obra de teatre Molotov, oberta i gratuïta a tothom.

El passat dijous, 14 de setembre, es va realitzar la xerrada Cas Cipriano Martos. Memòria, justícia i reparació a càrrec del periodista Roger Mateos (biògraf de Cipriano Martos) i l’antropòloga biològica Núria Armentano.

Assassinat fa 50 anys

El passat mes de juny, les restes de Cipriano Martos van ser entregades als seus familiars i, des d’aleshores, descansen al cementiri del seu poble natal, Huétor-Tajar (Granada). Les restes del militant van ser trobades el passat desembre en una exhumació al cementiri de Reus com a part del Pla de fosses 2020-2022 de la Generalitat. Posteriorment, el 22 de febrer, les mostres d’ADN van confirmar que la troballa corresponia a Martos. Martos era un obrer i sindicalista andalús que va emigrar buscant feina a Sabadell, Terrassa i Reus. Va morir el setembre del 1973 després de ser torturat i per la ingesta d’àcid càustic durant els interrogatoris als quals el va sotmetre la Guàrdia Civil.

Comentaris
To Top