Vallès

Comencen les obres per connectar les línies del Vallès i Llobregat-Anoia per Barcelona

Es crearà un túnel de quatre quilòmetres i tres noves estacions

L’obra principal per a connectar les estacions de FGC de plaça Espanya i Gràcia va començar dilluns, segons va confirmar el Departament de Territori. Els treballs comportaran una inversió de 400 milions i permetran unir les línies del Vallès i Llobregat-Anoia amb un túnel de quatre quilòmetres i tres noves estacions. A més, es remodelaran les estacions existents.

L’obra té un pressupost de 300 milions d’euros i un termini d’execució de 58 mesos. Sumant-hi la inversió de les tasques de desviament de serveis que ja han finalitzat i la resta de projectes impulsats que hi estan vinculats, aquesta actuació comportarà una inversió global estimada de 412 milions. En concret, es perforarà un nou túnel mitjançant tuneladora -un sol tub que inclourà les dues vies- tret d’un petit tram inicial que s’executarà en mina i que consistirà en dos túnels paral·lels de via única.

Beneficis per als usuaris vallesans?

En el seu recorregut, el nou tram ferroviari comptarà amb tres estacions de nova construcció: Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia. Addicionalment, es remodelaran les estacions de Plaça Espanya (actualment, línia Llobregat – Anoia) i l’actual de Gràcia de la línia d’FGC del Vallès.

En clau sabadellenca i comarcal, però, l’actuació no suposarà grans millores per als usuaris de Ferrocarrils sabadellencs o altres punts de la línia vallesana. De fet, la unió amb el nou túnel obligarà a fer un trajecte que tindrà una durada al voltant de la hora i tres quarts, amb transbord inclòs, per cobrir un recorregut entre Sabadell i Martorell. Un escenari que convida a fer el viatge mitjançant Rodalies, amb una durada d’una hora i mitja.

Poca incidència en la mobilitat

Més enllà dels resultats previstos i la funcionalitat de la nova infraestructura, el Govern català destaca que els primers treballs d’obra civil tindran poca incidència en la mobilitat. A més de l’obra d’infraestructura que ara comença, el Departament de Territori treballa en els projectes d’instal·lacions ferroviàries, via i catenària i d’arquitectura de les estacions.

Paral·lelament, i de manera prèvia a l’inici dels treballs de perforació del túnel, es durà a terme, la primavera de 2024, una campanya d’inspeccions a més de 13.500 habitatges, locals i garatges, per a garantir als seus propietaris un document fidel del seu estat.

Inici imminent dels treballs per millorar la connexió de la línia vallesana d’FGC

Comentaris
To Top