Vallès

FOTOS | Dispositiu per eliminar un conjunt de barraques al voltant del riu Besòs a Montcada

L’objectiu és evitar que proliferin espais que s’utilitzin com infrahabitatges i zones de comerç submergit

L’Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), el Consorci del Parc de la Serralada de Marina i el Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa) duen a terme aquest matí un dispositiu per eliminar un nou conjunt de barraques al voltant del riu Besòs.

Es tracta d’un espai on recentment hi ha aparegut runa i construccions i on s’ha decidit actuar per evitar que s’acabi utilitzant amb diverses funcions, des de residència fins activitats relacionades amb l’economia submergida.

Actuacions a la zona de barraques a Montcada | ACN

Es preveu que l’actuació, que ha començat aquest dilluns a primera hora del matí, s’allargui durant tota la jornada o fins i tot diversos dies. Dues persones van morir en aquesta zona al gener de 2022 intoxicades pel fum d’un braser.

La Pollancreda

El dispositiu es va comunicar amb un ban d’alcaldia dissabte al matí, i 48 hores després les màquines excavadores hi han entrat per enderrocar les construccions i retirar tot allò que s’han trobat al seu pas, des d’horts fins a joguines. L’espai en qüestió és conegut com la Pollancreda, situat al cantó dret del riu Besòs al nord de Montcada i Reixac. Des de fa poc més de mig any les ADF, en col·laboració amb ornitòlegs i l’associació Som-rius, van detectar que s’havien començat a parcel·lar els terrenys sense permís dels seus dos propietaris.

“En qüestió de pocs mesos ens hem trobat amb una vintena de parcel·les delimitades amb tanques i construccions”, destaca l’alcalde, Bartolo Egea, que ha presenciat l’inici dels treballs acompanyat d’alguns dels seus regidors. “Aquí no hi viu ningú, per això hem pogut començar a actuar en aquesta zona, hi havia algun gos i gallines, però els seus amos s’han encarregat d’endur-se’ls aquest cap de setmana”, afegeix.

Espais insalubres i de risc

Eliminar les construccions en aquest espai ha estat senzill des d’un punt de vista administratiu pel fet que no s’utilitzen com habitatges, cosa que metres més al sud no passa. Allà s’hi ha aixecat un autèntic campament, amb tanques, parets d’obra, amb presència de vehicles com caravanes i vigilància, que fan molt complicat poder-hi actuar i fins i tot perillós entrar-hi sense acompanyament policial.

És en aquest espai on es té constància que s’hi fan negocis de manera il·legal, però també on molta gent hi malviu, en espais insalubres i que poden posar en risc la seva vida. De fet, al gener de 2022 dues persones hi van perdre la vida intoxicats pel foc que havien encès en el lloc on dormien per escalfar-se, i a l’estiu d’aquell mateix any es va localitzar una gran quantitats de xais enterrats a la mateixa zona.

Actuació de eliminar les barraques

L’actuació d’aquest dilluns persegueix, precisament, que la zona de la Pollancreda no es converteixi en una extensió natural de la zona habitada actualment, reduint el risc de la creació de nous infrahabitatges i d’espais on es puguin fer negocis il·legals. No obstant, l’Ajuntament remarca que cal treballar en tot el conjunt.

Actuacions a la zona de barraques a Montcada | ACN

“Aquesta és una primera actuació dintre de les competències que té l’Ajuntament”, destaca el regidor d’Urbanisme, Andreu Iruela, que recorda que hi ha una previsió per atacar el problema d’arrel. És per aquest motiu que reclama a la Generalitat que posi fil a l’agulla i hi intervingui de manera contundent.

“No podem quedar-nos de braços plegats i pensat que vindrà algú i ho arreglarà, la Generalitat ha d’assumir les seves competències i actuar”, insisteix Iruela. “Estem esperant un full de ruta que vam establir que es faria des del Consorci del Besòs i no s’ha fet, i per això nosaltres hem optat per moure’ns”, afegeix,

Zona d’interès ecològic

La zona de la Pollancreda està formada per dos terrenys de dos propietaris diferents. Els amos d’uns dels espais s’han desplaçat aquest mateix dilluns a la zona per veure com s’hi treballava.

A dia d’avui han detectat algunes parcel·lacions als seus terrenys que ells mateixos s’han encarregat de derruir. Es tracta de troncs i canyes entrelligades, que aquest cap de setmana han serrat.

No és el primer cop que es troben amb una ocupació. Anys enrere s’hi va fer una festa il·legal que va malmetre gran part de l’espai amb brutícia que ells mateixos es van encarregar de retirar, un manteniment del bosc que fan de manera habitual conjunta amb la poda d’arbres.

Actuacions a la zona de barraques a Montcada | ACN

Mantenir l’espai sense edificar ni ocupar és important perquè forma part del corredor biològic de la serralada de Marina. “La zona està ferida, però no de mort”, adverteix Manel Gómez, president de l’ADF local, que destaca que aquesta és la darrera pollancreda que hi ha al tram final del riu Besòs.

Amb la retirada de les construccions, ara s’hi farà una “revisió quirúrgica”, destaca Gómez, per veure quina ha estat l’afectació en un espai que s’ha anat degradant a passos agegantats. “En ser una zona ombrívola s’hi acumula molta humitat, i es recuperarà ràpidament”, augura.

L’espai, d’unes 4 hectàrees, es troba a tocar de la massa forestal, i les activitats incontrolades podien posar en risc el bosc, sobretot de cara a l’estiu i en un context de sequera com el que vivim. “Hem minimitzat el risc d’incendi, la gent hi feia focs a terra, i qualsevol imprevist hagués tingut una gran afectació”, detalla.

L’Ajuntament calcula que pot trigar uns tres dies en retirar tot el material, recollir-lo i traslladar-lo a una central de residus, on es destriarà per fer-ne el tractament corresponent.

El barraquisme creix a Montcada i Reixac

Comentaris
To Top