Ciutat

Afectacions al trànsit per les obres d’aprofitament d’aigües del subsol

Els treballs permetran aprofitar els recursos de les mines Vinyals i el pou del parc de Catalunya

Una de les grans canonades d'Aigües Sabadell a Can Llong / D.S.

Sabadell preveu recuperar 1 hm3 d’aigua freàtica l’any i, per això, la setmana que ve començaran obres de canalització per fer-ho possible. L’Ajuntament i Aigües Sabadell han presentat aquest dijous en roda de premsa al consistori el calendari d’actuacions previstes, que comportaran una inversió d’uns 890.000 euros, el 56% dels quals subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El fruit de les obres es preveu que entri en funcionament l’any que ve, 2025.

Els treballs permetran canalitzar i potabilitzar aigües del subsol i recuperar un hectòmetre cúbic d’aigua anualment, una aigua que la ciutat evitarà comprar a Aigües Ter Llobregat (ATLL), igual que la mateixa quantitat que preveu recuperar amb aigua regenerada. Les dues inversions sumen més de dos milions d’euros.

Farrés i Blasco, en roda de premsa aquest dijous / D.S.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha subratllat que aquestes inversions permetran “reduir la dependència de mitjans supramunicipals i augmentar la resiliència dels recursos municipals” perquè “el que no volem és estar depenent constantment del temps que faci”. Tanmateix, el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, ha apuntat que vivim en una situació “d’estrès hídric” contínua per la qual cosa les instal·lacions s’han d’adaptar per garantir l’aigua. Blasco ha subratllat que “Sabadell és un exemple i compromís ferm en la lluita contra el canvi climàtic”.

Calendari d’obres

Els primers treballs començaran el pròxim dilluns, 8 d’abril. S’iniciaran a les instal·lacions d’Aigües Sabadell al carrer de Prat de la Riba (a l’alçada del Club Tennis Sabadell) i baixaran fins a la plaça de Catalunya. En aquest cas, les obres comportaran l’ocupació d’un carril per al trànsit rodat del carrer de Prat de la Riba, però el consistori assegura que “en tot moment es garantirà el pas de vehicles en doble sentit”.

I a finals d’abril es preveu iniciar la canalització de les aigües procedents del pou del parc de Catalunya (situat aproximadament on hi ha la cascada), resseguint l’avinguda de Francesc Macià fins al carrer de Prat de la Riba. Mentre durin les obres no es podrà aparcar en aquesta filera de zona blava paral·lela al parc. Aquests primers treballs es preveu que durin dos mesos.

El mes de juny es començarà a dur a terme la darrera fase del projecte. Serà la canalització des de la plaça de Catalunya fins a la carretera de Caldes, passant per la ronda de Zamenhof i el carrer de Vilarrúbias, on es connectarà amb la conducció ja existent d’aigües freàtiques del Ripoll.

Amb les actuacions de recuperació de les aigües freàtiques i les procedents de les mines Vinyals, riu Ripoll i pou del parc de Catalunya l’Ajuntament preveu recuperar 2 hm3 d’aigua, l’equivalent al 20% del consum d’aigua de la ciutat, la qual cosa suposarà un estalvi econòmic perquè és aigua que no s’haurà de comprar a l’ATL.

Comentaris
To Top