Ciutat

Resposta a la sequera a Sabadell: s’ampliarà el circuit d’aigua regenerada per no gastar-ne de potable

El consistori i la companyia d’aigües invertiran més de dos milions d’euros

L'alcalessa, Marta Farrés, acompanyada d'Enric Blasco i Eloi Cortés / VÍCTOR CASTILLO

L’Ajuntament i Aigües Sabadell ampliaran la xarxa de distribució d’aigües regenerades i freàtiques per reduir el consum de la potable. Una mesura que vol contribuir a mitigar els efectes de la sequera i adaptar la ciutat al canvi climàtic. Les dues parts preveuen invertir més de 2 milions d’euros a la nova xarxa (70% subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua, ACA), que es construirà entre aquest any i el 2025. La previsió és que el 20% de l’aigua que s’utilitza a la ciutat cada any sigui regenerada o freàtica.

“Volem estar preparats independentment de quina sigui la situació hídrica del país. Al final, el que volem és autoabastar-nos al màxim de recursos hídrics”, ha subratllat l’alcaldessa, Marta Farrés, aquest dijous en roda de premsa des del Teatre Principal, a continuació d’una nova reunió del Comitè de Sequera. Aquestes mesures busquen reaprofitar el màxim l’aigua que circula pel municipi i reduir la dependència d’Aigües Ter Llobregat (ATL), l’empresa pública de la Generalitat que ven l’aigua a més d’un centenar de municipis, abasta cinc milions d’habitants i de la qual depenen les conques internes de Catalunya, que actualment estan en mínims històrics de la seva capacitat.

Per la seva part, el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, ha reivindicat que els projectes que ara es duran a terme permetran ampliar l’ús de l’aigua regenerada i freàtica que ja fa anys que es duen a terme amb la col·laboració del consistori i la companyia d’aigües, per la qual cosa assegura que “la col·laboració públicoprivada és excel·lent”. L’ampliació del tractament d’aigua regenerada permetrà passar de distribuir 51.300 metres cúbics a 1.000.000 de metres cúbics l’any, la qual cosa permetrà cobrir les necessitats sabadellenques i vendre’n a altres municipis vallesans i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’ACA i l’AMB preveuen fer obres a partir de 2025 per crear una xarxa supramunicipal d’aigua regenerada que permeti exportar aquest sobrant de Sabadell cap als altres municipis.

Mapa d’intervencions per potenciar l’ús d’aigua regenerada i freàtica / CEDIDA

El nou sistema de distribució de les aigües regenerades i freàtiques permetrà ampliar la capacitat de distribució que es té actualment de l’aigua que s’obté de la depuradora de Sant Pau de Riu-sec i del subsòl. Així, es busca recuperar uns 2hm3 cada any, equivalents a un 20% de l’aigua que es consumeix a la ciutat anualment, que s’utilitzarà per al reg, neteja de carrers, cisternes o processos industrials.

Les obres per ampliar la xarxa d’aigua regenerada i freàtica van començar el passat més de juliol, en què es van iniciar els treballs per portar l’aigua regenerada des de Riu-sec fins al barri de Can Gambús, per connectar així les xarxes sud i nord de la ciutat. “No és un projecte pensat per la sequera, és estructural”, ha remarcat Farrés.

Producció incrementada un 73%

La depuradora de Sant Pau de Riu-sec va incrementar un 73% la seva producció d’aigua regenerada l’any passat respecte el 2022, la qual cosa li va permetre batre el seu màxim històric. El consistori subratlla que en els darrers temps s’ha fet un “salt exponencial” en aquesta qüestió. Els 51.380 metres cúbics d’aigua regenerada que van sortir d’aquest equipament el 2023 equivalen a omplir més de 20 piscines olímpiques o al consum d’aigua de 1.500 veïns de Sabadell durant un any. Aquesta aigua es va distribuir al polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu-sec i als serveis municipals de neteja viària i reg de supervivència dels nous arbres de la ciutat, així com als sectors agrícola i industrial i municipis de l’entorn.

Tant l’ampliació de la xarxa de distribució d’aigua regenerada com el projecte públicoprivat Biotop persegueixen l’objectiu de poder abastir els sistemes de reg del màxim nombre de parcs de la ciutat possibles i que no calgui utilitzar camions cisterna per al reg i també que l’aigua regenerada arribi als polígons industrials. També es podria fer servir, diu l’Ajuntament, a les cisternes dels lavabos d’edificis nous.

Nova potabilitzadora

Les instal·lacions d’Aigües Sabadell de la Serra d’en Camaró incorporaran una nova planta potabilitzadora d’aigua procedent de les mines Marí Vinyals i Ripoll i també les del Parc Catalunya. Es preveu que les obres comencin aquest any i acabin el 2025.

El projecte vol recuperar més aigües freàtiques, procedents de mines i pous, que ara pràcticament només s’utilitzen com a aigua de reg i podria servir per a altres usos com la neteja viària i en indústries. Tractada prèviament, una part d’aquesta aigua es podria incorporar a la xarxa d’aigua potable, la qual cosa permetria reduir la quantitat d’aigua que es compra a Aigües Ter Llobregat (ATL).

Més aigua regenerada a les empreses

Amb les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua regenerada, aquesta aigua es podrà distribuir més enllà de Sant Pau de Riu-sec. La nova xarxa permetrà fer-la arribar al polígon Sud-oest i a Gràcia–Nord. Les indústries es podran connectar a través de canonades a la nova xarxa i fer servir la regenerada per al seu funcionament. Aquest tipus d’aigua està permès per a processos industrials, neteja i altres i no està autoritzada per a la indústria alimentària. L’aigua regenerada és més barata que la potable i no està subjecte a pagar quota de servei i cànon de l’aigua, dos conceptes que sí que es paguen per la potable. El primer bloc d’aigua potable té un cost de 0,7135 €/m3 i el d’aigua regenerada, 0,7046 €/m3.

Comentaris
To Top