
ARA A PORTADA
Resposta a la sequera a Sabadell: s'ampliarà el circuit d'aigua regenerada per no gastar-ne de potable
El consistori i la companyia d'aigües invertiran més de dos milions d'euros

- Alcaldes i entitats empresarials exigeixen “tancar el cercle” amb la ronda Nord

- Aleix Pujadas Carreras
- Periodista
Publicat el 15 de febrer de 2024 a les 19:30
Actualitzat el 16 de febrer de 2024 a les 15:59
L'Ajuntament i Aigües Sabadell ampliaran la xarxa de distribució d'aigües regenerades i freàtiques per reduir el consum de la potable. Una mesura que vol contribuir a mitigar els efectes de la sequera i adaptar la ciutat al canvi climàtic. Les dues parts preveuen invertir més de 2 milions d'euros a la nova xarxa (70% subvencionats per l'Agència Catalana de l'Aigua, ACA), que es construirà entre aquest any i el 2025. La previsió és que el 20% de l'aigua que s'utilitza a la ciutat cada any sigui regenerada o freàtica.
"Volem estar preparats independentment de quina sigui la situació hídrica del país. Al final, el que volem és autoabastar-nos al màxim de recursos hídrics", ha subratllat l'alcaldessa, Marta Farrés, aquest dijous en roda de premsa des del Teatre Principal, a continuació d'una nova reunió del Comitè de Sequera. Aquestes mesures busquen reaprofitar el màxim l'aigua que circula pel municipi i reduir la dependència d'Aigües Ter Llobregat (ATL), l'empresa pública de la Generalitat que ven l'aigua a més d'un centenar de municipis, abasta cinc milions d'habitants i de la qual depenen les conques internes de Catalunya, que actualment estan en mínims històrics de la seva capacitat.
Per la seva part, el president d'Aigües Sabadell, Enric Blasco, ha reivindicat que els projectes que ara es duran a terme permetran ampliar l'ús de l'aigua regenerada i freàtica que ja fa anys que es duen a terme amb la col·laboració del consistori i la companyia d'aigües, per la qual cosa assegura que "la col·laboració públicoprivada és excel·lent". L'ampliació del tractament d'aigua regenerada permetrà passar de distribuir 51.300 metres cúbics a 1.000.000 de metres cúbics l'any, la qual cosa permetrà cobrir les necessitats sabadellenques i vendre'n a altres municipis vallesans i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L'ACA i l'AMB preveuen fer obres a partir de 2025 per crear una xarxa supramunicipal d'aigua regenerada que permeti exportar aquest sobrant de Sabadell cap als altres municipis.
[caption id="attachment_289172" align="aligncenter" width="1000"]
Mapa d'intervencions per potenciar l'ús d'aigua regenerada i freàtica / CEDIDA[/caption]
El nou sistema de distribució de les aigües regenerades i freàtiques permetrà ampliar la capacitat de distribució que es té actualment de l'aigua que s'obté de la depuradora de Sant Pau de Riu-sec i del subsòl. Així, es busca recuperar uns 2hm3 cada any, equivalents a un 20% de l'aigua que es consumeix a la ciutat anualment, que s'utilitzarà per al reg, neteja de carrers, cisternes o processos industrials.
Les obres per ampliar la xarxa d'aigua regenerada i freàtica van començar el passat més de juliol, en què es van iniciar els treballs per portar l'aigua regenerada des de Riu-sec fins al barri de Can Gambús, per connectar així les xarxes sud i nord de la ciutat. "No és un projecte pensat per la sequera, és estructural", ha remarcat Farrés.

Notícies recomenades
-
Sabadell Can Deu es prepara per a la seva festa major amb el sopar popular com a plat estrella
-
Sabadell Sabadell se suma al dol per la mort d'un bomber en l'incendi de Paüls
-
Sabadell Cap de setmana passat per aigua a Sabadell
-
Sabadell Reparen la vorera de l’escola Teresa Claramunt fins a final d’agost
-
Sabadell El sabadellenc Pepe Motos, detingut per gravar menors als vestidors del CN Terrassa
-
Sabadell VÍDEO | Veïns de Can Llong denuncien l'aparició de "milers" de paneroles