Ciutat

Estabilitat i un lleu esgotament

Un treballador, a una empresa del metall / Óscar Espinosa

Esgotament moderat. El segon trimestre de l’any ha permès als empresaris de Sabadell i comarca recuperar una mica l’alè: la marxa dels seus negocis ha anat a l’alça respecte als primers tres mesos de l’any i s’ha produït una recuperació, però rebaixen les expectatives per al trimestre actual. Així ho avança l’Enquesta de Clima Empresarial de l’Informe de Conjuntura Trimestral de Sabadell i l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes (CRiRC).

L’índex de confiança empresarial –que analitza les percepcions i expectatives dels empresaris– continua recuperant-se de la davallada que va patir durant el primer trimestre de l’any, tot i que ho fa a un menor ritme que el que es preveia.

“Veníem d’una acceleració, per això ara les expectatives decreixen lleugerament”, aclareix Josep Milà, secretari tècnic del CIESC. Així, l’índex se situa en 135,3 punts, 3,18 punts per sobre del nivell de confiança més baix (132,12) de la sèrie, a l’inici del 2019. Aquesta xifra, però, continua lluny de la màxima confiança que recull aquest estudi, a finals del 2017 (141,7).

Bon ritme

Del total d’empreses enquestades dels 14 municipis en estudi, el 28,6% han tingut una evolució positiva, el 53,9% han mantingut un ritme estable, i només el 17,5% han patit algun tipus de davallada. Així, el saldo –la diferència entre respostes positives i negatives– passa de 4,3 punts durant el primer trimestre de l’any a 11,1 punts, una millora en els sectors de la indústria, la construcció i els serveis.

Però pel que fa a les previsions per al tercer trimestre, les expectatives de les empreses són una mica menys optimistes: un 22,8% pronostica un creixement, un 60,9% preveu mantenir-se estable, i un 16,3% es prepara per disminuir l’activitat. El saldo, doncs, se situaria en els 6,5 punts, 4,6 punts per sota del trimestre anterior.

Estancament en l’ocupació

Un 74,8% de les empreses ha mantingut estable el nombre d’ocupats, un 15,4% ha augmentat els seus recursos humans i només el 9,8% l’ha hagut de reduir durant els mesos d’abril, maig i juny. Aquesta confiança, però, contrasta amb la moderació del ritme de creixement de l’ocupació a tot l’àmbit del CRiRC: entre el primer i el segon trimestre de l’any, el percentatge de llocs de treball creats ha decrescut del 3,2% a l’1,8%, fet que indica una moderació en els ritmes de creixement que s’havien donat fins ara.

Entre el segon trimestre del 2018 i el segon trimestre del 2019 s’han creat 3.933 llocs de treball, la xifra més baixa des de l’inici de la recuperació el 2014, mentre que en el període anterior se n’havien creat 12.169. La pèrdua de dinamisme en la creació de llocs de treball ha afectat especialment el sector primari (-3,8%) i la indústria (-0,8%); mentre que la construcció (4,7%) i els serveis (3,3%) –que representa el 70% de l’ocupació– han registrat creixements positius.

En aquesta línia, Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal, esperona a apostar per la indústria, que “forma part del nostre ADN”, amb mesures com l’impuls de la mobilitat i la connexió de municipis “que faci atractiu el Vallès”. La davallada de l’ocupació industrial al CRiRC, on arriba als voltants de 50.000 treballadors, contrasta amb la mitja catalana, on ha crescut un 0,4%,

En sintonia amb aquesta continència en la creació de llocs de treball, s’evidencia una davallada també a la contractació, que cau un 8,2% al CRiRC, i un 10,1% a Sabadell. Tot i això, l’atur baixa i passa de l’11,3% al 10,7%, i l’ocupació segueix creixent: des del 2013 ha crescut un 23%.

Comentaris
To Top