Diners

La possible fusió del Banc Sabadell i el BBVA genera escepticisme a Sabadell

Els dos bancs ja van estudiar una unió el 2020

El Banc Sabadell i el BBVA han confirmat aquest dimarts que estan en contacte per avaluar una possible fusió, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. A més, el BBVA detalla que ha nomenat assessors per tal d’estudiar l’operació. En aquest sentit, l’entitat basca explica que ha traslladat el seu interès al president del consell d’administració del Banc Sabadell per “iniciar negociacions per explorar una possible fusió entre ambdues entitats”, un extrem que l’entitat presidida per Josep Oliu ha confirmat poc després.

La CNMV ha rebut aquest migdia una “proposta escrita indicativa” del BBVA per avaluar una “fusió”. “El consell d’administració de Banc Sabadell analitzarà adequadament tots els aspectes de la proposta”, ha afegit.

Unes negociacions trencades el 2020

Els dos bancs ja van estudiar una fusió el 2020, però les negociacions es van acabar trencant. A dos quarts de tres del migdia, les accions del BBVA queien un 7,5% i les del Sabadell pujaven un 6,8%.

Quan es van trencar les negociacions, el Sabadell va explicar que el seu nou pla de negoci es basaria a “reforçar el mercat domèstic” per incrementar l’eficiència en l’ús del capital i “augmentar la rendibilitat i la creació de valor pels accionistes”. Poques setmanes després, es va concretar la sortida de l’aleshores conseller delegat i actual president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, que va ser substituït per l’actual conseller delegat, César González Bueno.

“No seria positiu per a la ciutat”

Aquest interès per part del BBVA ja ha generat les primeres reaccions a la ciutat, on des del Centre Metal·lúrgic, a través de la seva presidenta, Alícia Bosch, ha explicat que “cal veure que passa en els pròxims dies i setmanes davant d’aquest interès, però penso que qualsevol excés de concentració no és bo, perquè aquest país quedaria en mans de dos grans grups bancaris. En qualsevol cas,  s’ha de veure com evoluciona i quines derivades podria tenir si s’acaba produint”.

El president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, ha reconegut que aquesta notícia ha agafat “a molts per sorpresa”, malgrat que a hores d’ara només es tractin “d’unes manifestacions de voluntat per part del BBVA”. En aquesta línia, Alberich ha recordat que tot i les informacions, mesos enrere, d’una possible fusió amb Unicaja, el Banc sempre s’ha mantingut ferm, descartant qualsevol operació, i que, per tant, res hauria de canviar, malgrat que “sigui lògic que hi hagi un interès, perquè el Banc està fort i valent”.

Preguntat sobre un hipotètic escenari que s’acabés materialitzant aquesta fusió amb el BBVA, el president de la Cambra ha estat contundent a defensar que “els representants del Banc sabran defensar els interessos de l’entitat i dels accionistes. Hem de deixar que facin la seva feina i com menys soroll hi hagi, millor.

Sobre aquest darrer aspecte, l’empresari sabadellenc ha afegit que no es tracta de si “Sabadell guanya o perd entitats, si no que el Banc ha tingut i ha demostrat sempre un arrelament molt gran amb la ciutat, especialment, amb la vida sociocultural, i aquest és un aspecte que si acabés a altres mans, no seria positiu per la ciutat”, mentre ha recordat que, de moment, “tot això són especulacions”.

El Gremi de Fabricants confia en mantenir el vincle

Des del Gremi de Fabricants, on va néixer i va tenir la primera seu el Banc Sabadell, apunten que davant d’aquestes informacions aparegudes en les darreres hores, “hem de respectar les seves opinions, per tant, no podem valorar-ho ni a favor ni en contra”, assegura el president del Gremi de Fabricants, Esteve Gené. Davant un hipotètic desenllaç diferent del del 2020, l’empresari sabadellenc afegeix que “pensant en clau Sabadell, penso que el Banc faria el que fos perquè no es perdés la seva activitat a la ciutat pel seu lligam històric del qual n’hem d’estar agraïts”.

L’Ajuntament de Sabadell prefereix no mullar-se sobre l’anunci: “No ens pronunciem sobre els processos de fusió d’empreses privades”.

Els beneficis del Banc Sabadell

Precisament, fa menys d’un mes en la tradicional trobada dels directius del Sabadell amb la premsa, el president de l’entitat vallesana, Josep Oliu, va descartar fusions amb altres entitats bancàries. Actualment, l’entitat disposa de 1.414 oficines i 19.213 empleats.

El Banc Sabadell va informar dijous passat que va obtenir uns beneficis de 308 milions d’euros durant el primer trimestre, és a dir, un 50,4% més que en el mateix període de l’any passat.

El BBVA torna a trucar a la porta del Banc de Sabadell

Comentaris
To Top