Diners

El Vallès ja supera la barrera dels 10.000 ERTOs per la Covid-19

10.039. El nombre d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) ha arribat a aquesta xifra significativa, segons va fer públic ahir el Departament de Treball. Aquests ERTOs afecten 87.879 persones. Des del 7 d’abril, quan per primer cop es van fer públiques les dades per territoris, el degoteig de presentació d’expedients ha estat constant. L’increment acumulat és del 10,9% i en afectats, del 9,2%.

Els ERTOs del Vallès Occidental són el 10,68% del total de Catalunya. Si més no, continua sent la segona comarca amb més nombre d’expedients registrat només superada pel Barcelonès. Però en termes de persones afectades, ocupa el tercer lloc pel darrere del Barcelonès i el Baix Llobregat. La immensa majoria dels casos (92%) corresponen amb expedients de força major. Segons les dades de l’Observatori del Consell Comarcal, un 26,4% de la massa salarial de la comarca s’han vist afectats per un ERTO.

A Catalunya, hi ha registrats 93.967 ERTOs amb un total de 688.052 treballadores que hauran d’anar a l’atur temporalment. La divisió econòmica catalana amb més ERTOs és la restauració i els serveis de menjar i begudes amb 18.890 EROs temporals que afecten 107.717 persones. El comerç al detall continua la llista de subsectors més castigats amb 12.440 procediments per a 55.643 persones.

Agilitar els nous expedients

El dubte que hi ha ara és que saber què passa amb aquests expedients perquè tenen vigència fins que s’acabi l’estat d’alarma, que s’ha fixat ara el 9 de maig. Això voldrà dir que els treballadors afectats tornaran i l’empresa té el compromís de mantenir-los el lloc de feina durant sis mesos. Tanmateix, moltes empreses no tindran prou activitat per mantenir aquests llocs de treball.

Per tant, els empresaris estaran abocats a fer un altre ERTO per causes econòmiques i productives. La tramitació d’aquesta mesura s’haurà de tornar a fer amb un nou procediment. Per això, des de les organitzacions empresarials es demana que hi hagi una reconversió dels ERTOs per força major en ERTOs per causes econòmiques de manera gairebé automàtica i àgil. L’objectiu seria evitar un nou col·lapse burocràtic que afecti tant les empreses com els treballadors.

A Catalunya, el nombre de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació arriba a 678.365 persones, segons les últimes dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Des del 22 de març, el nombre de persones afectades s’ha multiplicat per tres.

Font: font: DEPARTAMENT DE TREBALL

Comentaris
To Top