Oci i cultura

Malabars, motor de psicomotricitat

Espectacle familari de Malaboig / CEDIDES

Els seguidors d’un filòsof francès es vestien les jaquetes a l’inrevés, amb els botons a l’esquena, per tal que mai se la poguessin cordar sense que algú altre l’ajudés. I l’hivern parisien no és pas càlid. Era una forma d’explicitar la necessitat humana del suport mutu.

Una lliçó que arriba fins als nostres dies en altres exemples, com ara en els malabars. I és que es tracta d’una disciplina artística que requereix la companyia d’algú altre per aprendre-la. Aquest és la filosofia de Malaboig, la companyia d’aire circense composta pels sabadellencs Eloi Creus i Noel Estarellas. Amics de lluny, l’any 2007 van fer una petita actuació a l’escola Miquel Martí i Pol, a tall altruista. L’escola els va donar un obsequi i van pensar: i si féssim l’actuació més seriosament?

Transmetre valors

Així van arrencar una trajectòria de –ara per ara– 13 anys fent tallers de malabars, màgia, circ, espectacles familiars i d’ambientació medieval. Una variada oferta, que tanmateix, té com a estrella l’ensenyament de malabars als nens. “Ens interessen els valors que es transmeten, de disciplina però de coordinació, de fer-ho en grup”, explica Creus. És una pràctica que cal aprendre i practicar en companyia. “Hi ha molt intercanvi, sempre et fixes en què fa aquell o l’altre… Així que pots fer malabars tot sol, sí, però n’has d’aprendre amb algú altre”.

Eloi Creus i Noel Estarellas / CEDIDA

Des del 4 anys

Malaboig imparteix aquests tallers a les escoles, amb nens i nenes des dels 4 anys. De fet, aprendre malabars pot ser una pràctica que ajuda el desenvolupament de la psicomotricitat. Però també els han fet amb adults i amb persones en risc d’exclusió social.

Alhora, els espectacles familiars i els d’ambientació medieval tenen més contingut d’actuació teatral, així com tocs d’humor, sense arribar a ser clown. “No venim del ram, ens hem anat professionalitzant”, indica Creus. De fet, tenen feines de sectors laborals totalment diferents, com l’arquitectura.

Aquest fet porta al debat al voltant de si és possible viure dels oficis culturals; o bé cal compaginar-los amb altres feines. A Sabadell, en tot cas, existeix un ecosistema del circ, amb entitats com Sabacirc, així com la fàbrica de creació d’arts escèniques Ca L’Estruch, i la mateixa companyia Malaboig, entre altres.

Comentaris
To Top