Vallès

Alerten d’un “desequilibri” de places d’FP a la comarca

Estudiants de tot Catalunya van participar divendres al concurs de la família professional fusta i moble a l’Institut Escola Industrial

Es van registrar un 44% més de sol·licituds de primera opció que places vacants ofertes: en nombres absoluts, 3.352 més

Concurs de la família professional fusta i moble a l’Institut Escola Industrial / LLUÍS FRANCO

L’Observatori del Consell Comarcal assenyala que existeix “un notable desequilibri entre l’oferta de places i la demanda en formació professional (FP)”. Aquesta és la conclusió que s’extreu d’un informe realitzat al Vallès Occidental, amb dades del curs 2021-2022. Es van registrar un 44% més de sol·licituds de primera opció que places vacants ofertes: en nombres absoluts, 3.352 més. 

Al Vallès Occidental hi ha una oferta de 185 titulacions i especialitats formatives, 148 de les quals corresponen a cicles formatius d’FPI i 37 a certificats de professionalitat. Les cinc famílies amb més especialitats formatives són comerç i màrqueting (14), electricitat i electrònica (13), sanitat (12), hoteleria i turisme (12) i informàtica i comunicacions (12).

L’estudi també assenyala que l’oferta no s’ajusta al que volen estudiar els alumnes. La família amb més desequilibri va ser sanitat, seguida d’activitats físiques i esportives, informàtica i comunicacions i serveis socioculturals i a la comunitat.

Les famílies professionals amb més alumnat matriculat són sanitat (15%), informàtica i comunicacions (13%), serveis socioculturals i a la comunitat (12%), administració i gestió (10%) i comerç i màrqueting (10%).

L’Observatori comarcal també apunta que hi ha un predomini masculí en les titulacions d’FPI de règim general (56,5%). Sobretot en les famílies vinculades amb la indústria o informàtica i comunicacions predominen els homes. D’altra banda, en imatge personal, serveis socioculturals i a la comunitat i sanitat predominen clarament les dones.

Els centres amb oferta s’ubiquen en 14 dels 23 municipis de la comarca. La seva distribució territorial no és homogènia: Terrassa i Sabadell concentren prop la meitat dels centres, mentre que hi ha nou municipis que no en tenen.

Comentaris
To Top