• Publicitat

  Portes obertes a cases d’autor: el primer ‘Openhouse’ de Vallribera Arquitectes

  El despatx sabadellenc presenta dos projectes particulars per donar a conèixer la seva forma de treballar
  Aleix Pujadas Carreras
  21 de juliol de 2023

  Com a prèvia de la celebració dels dotze anys de Vallribera Arquitectes, el despatx sabadellenc va celebrar el passat dijous les seves primeres portes obertes (Openhouse) per donar a conèixer dos projectes finalitzats recentment. Els amfitrions van ser els dos socis, Llorenç Vallribera i Aleix Gil. Els llocs escollits, dues cases acabades de fer al Centre de Sabadell: una, la 103RAV, particular pel seu pati interior; l’altra, la 115ARI, característica per ser força estreta respecte una casa de cos estàndard, ja que només fa 3,5 metres d’ample (3,85 m tenint en compte l’estructura).

  Llorenç Vallribera (dreta) explicant el pati interior de la casa 103RAV / Víctor Castillo

  L’objectiu de la jornada va ser mostrar dues cases fetes a mida i les solucions que havien trobat els arquitectes per a cada cas. “Són cases que fem a mida, segurament cada client les faria diferents. Hem de ser molt conscients que a algú li poden agradar molt i a algú altre potser no li encaixen gens”, va resumir Vallribera.

  Publicitat

  D’una banda, Llorenç Vallribera va presentar la 103RAV, un exemple de com una casa en una parcel·la de poca profunditat incorpora el pati al mig de l’habitatge, quan en la construcció anterior quedava encaixonat al final de tot. L’arquitecte va destacar que aquest pati “té la virtut que només et veus a tu mateix”, perquè queda entre les parets mitgeres de l’habitatge. I el pati separa les dues parts de la casa, ja que és allà on hi ha l’escala que comunica la planta baixa amb el primer i el segon pis.

  L’escala actua com a espai captador d’energia / Víctor Castillo

  Una escala que té un altre element molt singular d’aquesta construcció i que actua com a “espai captador d’energia” gràcies a una façana de portes corredisses de policarbonat que permeten mantenir la zona oberta i fresca a l’estiu i calenta a l’hivern. “Tant a l’estiu com a l’hivern has de saber fer servir la casa perquè sigui energèticament eficient”, va dir el sabadellenc, la qual cosa assegura que permet reduir significativament la despesa en aire condicionat i calefacció.

  Aleix Gil (dreta) presentant la casa 115 ARI / Víctor Castillo

  Paral·lelament, el projecte 115ARI el va mostrar l’arquitecte Aleix Gil. En aquest cas, el repte era aprofitar al màxim una casa força estreta, però amb un pati molt generós. Aquest element va permetre guanyar llum i sensació de profunditat, mantenint un espai molt diàfan al centre de la casa, on hi ha la cuina, la sala d’estar i l’escala que comunica amb les plantes superiors.

  A diferència de l’altra casa, en aquest cas Gil va destacar que “hem fet una casa sense calefacció ni aire condicionat”, perquè juga amb l’orientació, la ventilació, els materials i els gruixos d’aïllament per buscar el confort interior. L’ús del totxo a la paret i el paviment de pedra a la part que dona al pati també contribueix a regular la temperatura de l’interior de la llar.

  Pati de la casa 115ARI / Víctor Castillo

  Les portes obertes a les dues cases van acabar amb un piscolabis a Lanauva, l’espai de treball del carrer de Sant Francesc on hi ha la seu de Vallribera Arquitectes.

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: