• Publicitat

  Disseny per absorbir el fum

  Analitzem els avantatges i els inconvenients dels nous tipus de campanes extractores per a la cuina, tant les que estan integrades a les plaques d’inducció com les que ho estan al sostre
  Aleix Pujadas Carreras
  28 d'abril de 2023

  Actualment, estan a l’abast de cases de revista, però a poc a poc les comencem a veure en el nostre dia a dia. Parlem de les noves campanes extractores de fum de la cuina, que viuen una autèntica revolució. Els nous models fusionen disseny, tecnologia i sostenibilitat per transformar el concepte que coneixíem fins ara. Ho explica el projectista de la botiga de cuines Sabaya Sabadell David Cardenete, que explica que “el mercat tira cap aquí per les normatives europees, ja que en un futur les campanes no podran treure el fum a l’exterior”.

  / Aina Torres

  Així doncs, els fabricants plantegen diferents opcions per donar resposta als nous requeriments i, com apunta Cardenete, “el futur són les campanes de recirculació, amb filtres”. Igual que als habitatges s’estan implementant sistemes de recirculació de l’aire com l’aerotèrmia per millorar l’eficiència energètica, també es vol contribuir a aconseguir-la incidint en un espai de la casa on es genera molta escalfor com és la cuina.

  La placa amb extracció de fums

  Un dels nous tipus de campana extractora és la que està incorporada a la placa d’inducció. Capgira el plantejament de tota la vida, ja que en aquest cas estem parlant d’un tipus de campana integrat a la placa d’inducció que absorveix l’aire cap avall, i no cap amunt com fan les encara predominants campanes extractores tradicionals.

  El nou sistema integra l’extracció a la placa d’inducció, i ho fa canalitzant l’aire per sota el taulell i expulsant-lo a l’exterior. Per això, el cap de la botiga Miró de l’avinguda de Barberà, Ramon Seguí, explica que “la idea és molt bona, però en una cuina tradicional la instal·lació és molt complexa”. I això explica que on se n’estiguin instal·lant més sigui en obra nova o gran reforma, perquè demana canalitzar l’aire per sota el taulell de la cuina. Seguí afegeix que aquest sistema funciona amb un filtre de carbó actiu que requereix un manteniment segons l’ús que en fem, per la qual cosa cada any o any i mig hauríem de canviar de canviar els filtres per garantir un bon funcionament de l’aparell. David Cadernete apunta que hi ha filtres de carbó o plasma que “filtren fins al 99% els fums i greixos i retornen l’aire filtrat dintre de l’habitatge”, la qual cosa permet “guanyar confort i estalvi en climatització perquè no s’extreu l’aire cap a fora. Quan recircula l’aire, la temperatura de l’habitatge no varia”.

  Un aspecte que també s’ha de tenir en compte és el preu. Si bé una campana estàndard pot costar entre 200 i 300 euros, una que incorpora l’extracció de fum es pot enfilar a més de 1.000 i 2.000 euros segons el fabricant.

  Grups filtrants

  Una altra alternativa que guanya adeptes són els grups filtrants, aquelles campanes que estan integrades al sostre. D’aquesta manera, igual que les anteriors, alliberen espai a la cuina.

  Els grups filtrants s’instal·len al sostre, de manera que d’entrada ja tenen aquest requisit: cal tenir espai per fer un fals sostre o que s’instal·lin en una obra nova. Amb aquests casos, Ramon Seguí informa que l’última novetat és posar el motor de la campana extractora a l’exterior de la llar o en una alçada entremig del tub, per minimitzar el soroll, però per aconseguir-ho, idealment, “s’ha de pensar des de l’origen, en obra nova”. 

  També són menys invasius els tipus de campanes extractores que formen part del taulell de la cuina, estan situats davant de la placa d’inducció i es despleguen quan s’engeguen i es guarden de nou a l’interior del taulell quan ja no es necessiten, de manera que tampoc ocupen espai quan no s’estan utilitzant.

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: