Opinió

A cada barri, un Tallaret!

Des del grup de barri de La Creu Alta volem felicitar les persones i entitats que porten anys empenyent  per tal que el Casal Tallaret sigui una realitat. I és que sembla que el contracte que vincularà l’entitat amb l’espai municipal està a tocar.

Apostem per tal que els casals i ateneus vagin en augment al barri, a la ciutat i a la resta dels Països Catalans. Els creiem un element imprescindible per aglutinar idees i propostes crítiques, que emanen de veïnes i veïns organitzats.
El projecte comença a agafar forma en el si de la coordinadora juvenil Llamps i Trons, que neix a l’empara de l’AAVV del barri. Una coordinadora pensada en els seus inicis per treballar per la Festa Major de la Creu Alta i dotar a aquesta d’activitats per a les joves.

La capacitat de mobilització de Llamps i Trons creix amb pocs anys, esdevenint un actor central en l’organització d’activitats i campanyes al barri, que comencen a anar mes enllà de la festa major. S’enceta la campanya “La Creu Alta el barri que no deixarem perdre” que pretén denunciar el creixement d’espais abandonats (solars i habitatges), que acaba donant els seus fruits; es treballa amb els veïns i veïnes del solar del Vapor Cusidó per pensar com aprofitar l’espai en contraposició de la proposta de fer-hi places de pàrquing. S’obre també l’espai de l’Escarola, un hort social cooperatiu al carrer Dinarès, davant la seu de l’esplai Esparver.

A la Coordinadora es van apropant persones, col·lectius i associacions amb vida al barri, per participar de la Festa Major o alguna altra activitat festiva com el cercavila de carnestoltes o les calçotades a l’hort. Aquesta relació i convivència fa aflorar necessitats comunes (disponibilitat flexible d’un espai per fer activitats, per guardar material, per crear un lleure i un oci fora del mercat, per enfortir el teixit associatiu del barri… ) i posa de manifest que aquestes difícilment poden ser cobertes per l’ajuntament i que són difícils d’obtenir de forma aïllada. La necessitat de tenir un espai autogestionat entre totes va prenent força.

Comencen, doncs, les reunions entre l’Ajuntament i l’Associació de Veïns i la Coordinadora Llamps i Trons, per obtenir la cessió de l’ala esquerra de la nau de Can Balsach. La feina de la Coordinadora i de la resta d’entitats no s’atura i s’engega la campanya pública per reclamar un casal, que passa a ser l’eix central de totes les festivitats i reivindicacions que es porten a terme.

Ara, arribats aquí, posem de manifest que el que han aconseguit aquests veïns i veïnes, tallarets i tallaretes, i les entitats, la comunicació i participació que han anat treballant i enfortint reunió rere reunió, la reivindicació d’un grup que es mobilitza per demanar el que consideren els pertany amb l’objectiu de crear un espai des de zero, un lloc de trobada que unirà encara més la xarxa del barri, amb la responsabilitat i implicació que requereix, és un exemple que des de la Crida recolzem sense cap mena de dubte i apostem i ajudarem perquè en cada barri de Sabadell es puguin desenvolupar projectes similars.

“ S’engega la campanya pública per reclamar un casal, que passa a ser l’eix central de totes les festivitats i reivindicacions que es porten a terme.

Comentaris
To Top