Arxiu

Gairebé 800 avis esperen una plaça concertada de residència

Prop de 800 persones grans estan en llista d’espera per accedir a una plaça concertada de residència a la nostra ciutat, i la mitjana d’espera és d’uns 3 anys. D.S. ha parlat amb el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, per conèixer els detalls en el marc del Dia Internacional de la Gent Gran.
La ciutat té actualment un total de 1.074 places de residència per a gent gran distribuïdes en 26 centres. D’aquestes, 634 són places privades i 440 concertades amb la Generalitat, el que significa una distribució del 60 i 40 per cent respectivament, i situa Sabadell per sota de la mitjana catalana (on hi ha un 44 per cent privades i un 56 per cent concertades).
Aquest no és l’únic greuge. El regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, subratlla que «com a govern ja hem denunciat que la mitjana catalana de places públiques de residència és del 15 per cent, i Sabadell en canvi no té cap plaça de titularitat pública». Explica que ciutats com Terrassa o Cerdanyola tenen 100, i d’altres com Rubí o Sant Llorenç Savall 90 i afegeix que «els governs s’hauran ocupat, i en canvi a Sabadell algú no ha fet el que calia fer».
La insuficiència de recursos ha fet créixer en els últims anys la llista d’espera. Actualment hi ha 758 sabadellencs esperant una plaça concertada i el promig de temps és de 2,8 anys. Tenint en compte que es tracta de persones dependents, pels afectats i les seves famílies és un drama.
El cost de cada plaça s’estipula en 1.800 euros mensuals. Amb el concert, l’usuari aporta la totalitat de la seva pensió fins a un màxim de 1.200 euros, i l’import que resta (més 150 euros al mes com a diners de butxaca), van a càrrec de la Generalitat. Des de fa uns mesos existeix una comissió de treball per a estudiar i posar solució a la manca de places residencials a la ciutat. El grup està integrat per la Generalitat, l’Ajuntament, els grups municipals i entitats i ja ha celebrat dues reunions (la darrera el passat dijous 22 de setembre).
Els principals objectius que es marca el grup de treball són «solucionar el dèficit de places, estudiar altres models residencials, incrementar les places concertades i reforçar els serveis complementaris», com explica el regidor i president de la comissió, Gabriel Fernàndez.2-1-a-8-col

Comentaris
To Top