Ciutat

Unitat d’acció contra la pobresa energètica

Les 7 institucions organitzadores del Congrés han fet pública una declaració institucional en la qual escenifiquen una front comú en la lluita contra la pobresa. En la presentació de la declaració institucional hi han participat: Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona; Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona; Jaume Collboni, vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Marta Garcia, presidenta d’Ecoserveis, i Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
La declaració institucional –que ha llegit l’actriu i directora Sílvia Munt– denuncia que durant els últims 8 anys els indicadors socioeconòmics referents a les desigualtats i la qualitat de vida de la població han empitjorat a resultes de la crisi econòmica iniciada l’any 2008. En són un clar exemple la pobresa material severa, que ha passat d’un 2,3% el 2008 al 6,7% el 2015 (segons l’Idescat), o la taxa d’atur, que se situa en el 15,9% a Catalunya (segons l’EPA).
Els ajuntaments i les entitats han constatat la necessitat de reforçar les actuacions que ataquin les causes de la pobresa energètica: la mala qualitat dels habitatges, l’atur i els baixos ingressos de les unitats de convivència, la disminució de les prestacions socials, el desconeixement de la població a l’hora de gestionar els seus subministraments i l’elevat preu de l’energia. congresDe fet, coneixedors de les necessitats del veïnat i de la manca de possibilitats de capgirar la seva situació de permanent dependència, els ajuntaments –com a administració més propera a la ciutadania– i les entitats del Tercer Sector han hagut d’iniciar la resposta tant a les necessitats immediates com a l’inici de serveis de caràcter més preventiu. Alhora, constaten que estem davant d’una situac ió d’urgència social generalitzada a tot el país, que ha de trobar una resposta sòlida i adequada.

Comentaris
To Top