Ciutat

Estudi pioner sobre el consum de begudes energètiques en joves

Sabadell serà l’epicentre d’un estudi pioner en tot l’estat espanyol que analitzarà els hàbits de consum de begudes isotòniques, energètiques i ensucrades en els infants i joves. Hi participen alumnes i pares d’una setantena de centres educatius de la ciutat. L’increment del consum de begudes isotòniques, energètiques i ensucrades entre els infants i els joves ha alertat els professionals sanitaris. «A les consultes s’ha detectat un augment del consum d’aquest tipus de begudes, cosa que fa pensar que estem davant un problema emergent que pot afectar gran part de la població». Són paraules de la infermera Vanessa Cruz, del CAP Nord Sabadell i investigadora principal d’aquest estudi pioner que s’ha impulsat a Sabadell.
El consum és cada cop més freqüent pot afectar la salut dels infants i joves. Les begudes ensucrades estan relacionades amb l’obesitat i la càries infantil; mentre que l’abús de begudes isotòniques i energètiques està lligat a problemes en el rendiment escolar, insomni, ansietat, problemes cardíacs i problemes renals.
Sovint el consum es fa sense tenir coneixement del risc que pot comportar, com explica Cruz: «Hem observat que cada cop és més freqüent que els més petits consumeixin begudes isotòniques com si fossin refrescos, que els han estat proporcionant els seus pares sense ser conscients dels riscos que es deriven d’aquest consum».2-1-a-6-col
Per conèixer els hàbits de consum dels joves i els coneixements que tenen les famílies de les conseqüències d’aquest consum, s’impulsarà l’estudi BEENIS (Projecte Begudes Ensucrades, Energètiques i Isotòniques).
Hi participaran 70 centres educatius de Sabadell amb un total de més de 24 mil enquestes que respondran els pares de nens de 1r a 4t de Primària i els alumnes de 5è a 2n de batxillerat.
Els resultats oferiran una imatge real de la magnitud d’aquest problema emergent. Amb aquesta informació, es podran posar en marxa diferents mesures de prevenció.
«És necessària per realitzar campanyes de prevenció i d’educació sanitària dirigides a pares, mares i alumnat, a través dels centres educatius, per determinar a quines edats haurien de realitzar-se i per avaluar el resultat d’aquestes intervencions», explica la infermera Vanessa Cruz.
L’estudi el realitzaran investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol que, alhora, són professionals d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, docents o psicòlegs.
La investigadora principal és Vanessa Cruz, qui també és infermera al CAP Nord de Sabadell.

Comentaris
To Top