Arxiu

Les dones cobrarien un 25 per cent més si es valorés el treball domèstic

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona, s’han donat a conèixer un estudi que quantifica econòmicament el treball domèstic i de cura de les persones que no està remunerat. Amb aquesta anàlisi es posa de manifest la importància d’aquestes tasques, que tenen poc reconeixement social i que podrien incrementar el salari brut anual de les dones en un 25 per cent si es distribuïssin de forma igualitària entre homes i dones. Amb les dades a la mà, entitats i administracions reivindiquen aquest 8 de Març la necessitat de fer visible i valorar el treball domèstic.

’Institut Català de les Dones (ICD) i l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona han presentat l’estudi «Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya». Un document que vol posar en valor totes les tasques de la llar i la família i quantificar-les dins del mercat laboral.
Les dades, a més, serveixen per posar de manifest la desigualtat existent en la distribució d’aquestes feines que segueixen fent majoritàriament les dones la qual cosa repercuteix negativament sobre la seva economia. Sabadell s’ha sumat a la reivindicació perquè es tracta d’un treball «imprescindible», ha dit la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz.

Segons aquest estudi, si les tasques domèstiques es repartissin de forma igualitària entre dones i homes, elles podrien obtenir uns ingressos anuals bruts un 25 per cent superiors als actuals. Aquesta desigualtat suposa un cost per a les dones de 8.852 milions d’euros l’any, la qual cosa es tradueix en 2.759 euros per dona cada any.
Una altra dada sobre el valor d’aquest treball fa referència al PIB a Catalunya ja que aquest s’estima en 50.321 milions d’euros l’any 2015 i si es considerés el treball domèstic el PIB català s’incrementaria un mínim del 23,4 per cent passant dels 214.927 milions d’euros actuals als 265.248 milions d’euros.
No obstant, el temps dedicat cada dia al treball domèstic no remunerat descendeix a mesura que augmenta el nivell educatiu dels membres de la llar.

Comentaris
To Top