Arxiu

Les taxes i impostos municipals pujaran un 1,5 per cent el 2018

Justícia, equitat i redistribució són alguns dels termes que el tinent d’alcalde de Cohesió Social i regidor d’Economia, l’exalcalde Juli Fernàndez, va utilitzar per presentar la proposta d’ordenances fiscals de 2018. El plantejament de l’equip de govern preveu que els tributs i preus públics per l’any vinent pugin un 1,5 per cent de mitjana. Destaca la reestructuració de la tarifació social de la taxa de residus que permetrà que passin de 6.000 a 31.000 el nombre de famílies que tinguin el rebut bonificat o que quedin exemptes de pagament de forma directa, sense haver-ho de sol·licitar a l’Ajuntament.

El Ple municipal es va reunir divendres al matí, amb caràcter extraordinari, per sotmetre a votació la proposta d’ordenances fiscals per l’any 2018. L’equip de govern planteja una pujada dels impostos i taxes municipals d’un 1,5 per cent de mitjana. La mesura es va aprovar de manera provisional amb els vots a favor del govern municipal (UPxC, ERC, Crida i Guanyem), l’abstenció del PSC i els dos regidors no adscrits (Carles Bosch i Lluís Monge), i els vots en contra de CiU, Cs i PP. El regidor d’Economia, Juli Fernàndez, va defensar la proposta parlant d’una «fiscalitat més justa i progressiva i que tingui un efecte redistributiu». Un argument que assenyalava directament a les modificacions introduïdes a la taxa de residus que és, juntament amb l’IBI, els dos tributs principals que resultaran més cars ja que la major part de les ordenances i impostos quedaran congelats.

En aquest sentit, Fernàndez, va explicar en el cas de la taxa de residus que es presenta una escala basada en els llidars de suficiència de Catalunya. És a dir, va subratllar dos conceptes claus: nova tarifació social en la quota domiciliària i aplicació d’ofici de les bonificacions (a partir d’ara no s’hauran de sol·licitar).
Hi haurà 12 trams de tarifació mentre que fins ara n’hi havia cinc. També s’incrementa el nombre de contribuents amb algun benefici fiscal. Passen de 6.000 a 31.000 les famílies bonificades o exemptes de pagar la taxa. D’aquesta manera les persones que no sol·licitaven la rebaixa la rebran directament.
Es mantenen bonificacions per cura ambiental i foment de la recollida selectiva –amb el 90 per cent l’acreditació en domicili de recollida selectiva de totes les fraccions i compostatge–.

La defensa que el regidor d’Economia, Juli Fernàndez, va fer de la modificació de la taxa de residus va topar amb les crítiques de l’oposició. Mentre ell parlava de fer d’aquest un tribut més just i equitatiu, bona part de l’oposició argumentava totalment el contrari.
La proposta del govern preveu la congelació del preu de l’IBI en el cas dels béns rústics i de característiques especials, i la pujada d’un 1,5 per cent el de tipus urbà. L’IAE també augmenta en el mateix percentatge.

To Top