Ciutat

Detectar l’ictus amb rapidesa és clau per reduir les seqüeles en el pacient

La detecció ràpida de l’ictus és un element cabdal per reduir les seqüeles en el pacient. Així ho adverteixen els experts coincidint amb la celebració, aquest diumenge 29 d’octubre, del Dia Mundial de l’Ictus.

La neuropsicòloga i directora assistencial de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), Anna Morera, ho diu ben clar: «Quan abans arribis a l’hospital millor». Per això, és important conèixer els signes d’alarma d’un ictus: alteració de la visió, dificultats en la parla, pèrdua d’equilibri o paràlisi facial. La millor opció en cas de sospita és trucar al telèfon d’emergències 112.
L’ictus és definit per Morera com «un alteració sobtada i brusca de la circulació de la sang que arriba al cervell, que es pot produir per obstrucció o per trencament». La lesió provoca que «cada any ingressin als hospitals 13 mil persones a Catalunya», i en un 45 per cent dels casos queden seqüeles, que poden ser menys greus si la detecció és ràpida.

Des de la seu d’AVAN a Sabadell atenen una trentena de persones i els seus familiars. A l’entitat existeixen grups d’ictus que participen en sessions de manteniment, grups d’ajuda i assessorament a les famílies per donar pautes.
En el marc del Dia Mundial de l’Ictus, l’associació AVAN organitza, amb la col·laboració del Club Tennis Sabadell, la segona edició del Torneig de pàdel solidari ‘Mou-te per l’Ictus’, que tindrà lloc el pròxim diumenge, 5 de novembre de 9 a 14 hores a les instal·lacions de l’entitat esportiva.
El gerent del Club de Tennis, Albert Codina, explica que «l’any passat va ser una experiència molt positiva. En un ambient festiu i solidari, volem contribuir amb la causa alhora que incidir en la importància de practicar uns hàbits de vida saludables».

Les inscripcions es poden formalitzar fins el dimarts 31 d’octubre al telèfon 93 715 64 85, a la seu d’AVAN (carrer Estrella, 110) o al mail [email protected], i el preu del donatiu són 15 euros per persona. L’any passat hi van prendre part 24 parelles, i enguany s’espera igualar la xifra de participants.

Amb els fons recaptats en l’edició 2016 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, la Fundació ha premiat 37 projectes de recerca que aportaran avenços tangibles en la prevenció, el tractament i la rehabilitació de les discapacitats motores, sensitives o cognitives que provoquen l’ictus i les lesions traumàtiques a la medul·la i al cervell.

To Top