Arxiu

El Parlament declara la República catalana independent i sobirana

Carles Puigdemont en el moment de la votació de la resolució sobre la declaració de la independència

El Parlament va aprovar divendres amb 70 vots a favor, 10 en contra i dos en blanc, la constitució de la «república catalana, com a estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social».
A més, la resolució insta al Govern a aplicar la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república i obrir un procés constituent que culmini amb l’elaboració d’una Constitució i la celebració d’eleccions constituents.

La proposta la van presentar els grups de JxSí i la CUP, que van expressar el seu vot afirmatiu. La votació va ser secreta, en una urna. En el moment d’iniciar-la els diputats de Cs, PPC i PSC van marxar de l’hemicicle per no participar en la mateixa. El text recull la voluntat «d’obrir negociacions amb l’Estat espanyol, sense condicionants previs, adreçades a establir un règim de col·laboració en benefici de les dues parts. Les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d’igualtat».
També insta «la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea a intervenir per aturar la violació de drets civils i polítics en curs, i a fer el seguiment del procés negociador amb l’Estat espanyol i ser-ne testimonis».

Amb aquesta resolució «assumim el mandat del poble de Catalunya, expressat en el referèndum d’autodeterminació de I’1 d’octubre, i declarem que Catalunya esdevé un estat independent en forma de república». La votació en secret va suscitar la protesta de part de l’oposició. El diputat del PPC, Xavier García Albiol, va titllar de «covard» que el bloc independentista sol·licités la votació secreta mentre que Joan Coscubiela, diputat de Catalunya Sí que es Pot, va parlar d’«opacitat» al referir-se al procedimiento.

Rajoy cessa tot el Govern
Les reaccions des de Madrid no es van fer esperar. El Consell de Ministres celebrat aquest divendres a la tarda, després que el Senat autoritzés al Govern espanyol aplicar l’article 155 de la Constitució, va decidir la destitució del president Carles Puigdemont i el seu vicepresident Oriol Junqueras a més de tots els consellers del Govern. Una disolució del Parlament que dóna pas a una convocatòria d’eleccions amb data pel dijous 21 de desembre. D’altra banda, també es va decidir cessar al director general de la policia, Pere Soler. Totes aquestes mesures ja van ser publicades aquest mateix divendres en la versió digital del Boletín Oficial del Estado i, per tant, entren en vigor.
A més, el Govern estatal va decidir també extingir les ambaixades de Catalunya a l’estranger i cessar als seus delegats a Brussel·les i Madrid.

El president Puigdemont, al moment de votar al Parlament, el 27 d’octubre del 2017 (horitzontal).

To Top