Ciutat

L’anticicló fa pujar de forma notable els contaminants a l’aire a la ciutat

El temps estable i anticiclònic dels darrers dies està provocant que empitjori la qualitat de l’aire a la ciutat. En la darrera setmana Sabadell s’ha situat entre les ciutats amb més contaminació a causa dels elevats índexs de partícules en suspensió (PM10) i diòxid de nitrogen (NO2).

La bonança meteorològica està afectant negativament l’aire que respirem. El fet que es mantingui el temps estable i amb temperatures elevades durant el dia per aquesta època de l’any, fa que augmentin els contaminants a l’atmosfera. I a això cal afegir-hi l’ús de les calefaccions que també contribueixen a embrutar l’atmosfera. No obstant, el trànsit continua sent el principal causant del elevats índexs de partícules en suspensió.

La meteorologia al mes de novembre s’està caracteritzant per dos elements que perjudiquen la qualitat de l’aire: la manca de pluja i la inversió tèrmica.
Segons les dades recollides a l’estació automàtica situada al Parc Agrari, durant aquest mes només ha plogut un dia a la ciutat, el passat dissabte 4 de novembre, quan es van acumular 4,2 litres per metre quadrat. Des de llavors -fa més de dues setmanes- no s’ha tornat a registrar cap precipitació. És una situació atípica, donat que novembre és un mes habitualment plujós, i generalitzada al conjunt de territori català.
D’altra banda, la inversió tèrmica provoca que els contaminants quedin atrapats prop del sòl, amb efectes nocius sobre la salut. El fenomen es produeix quan hi ha una situació d’anticicló hivernal, com està succeint aquest novembre. La diferència entre les temperatures mínimes (a les nits) i les màximes (durant el dia) és molt acusada.
Segons les dades recollides a Sabadell, des de l’1 de novembre fins al passat diumenge 19, la mitjana de les temperatures mínimes s’ha situat en els 4,5 graus, i les màximes s’han enfilat fins als 17,2 graus. Especialment acusada va ser la diferència durant les jornades del 14 al 17, coincidint amb els elevats índexs de contaminació, quan els valors van oscil·lar dels 0,6 graus de mínima fins als 20,1 de màxima.
Des de l’estiu, s’han instal·lat captadors a diferents punts de la ciutat per tal de determinar quina és la qualitat de l’aire a tot Sabadell. Els resultats serviran per aplicar el futur Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire (PAMQA).
El Pla té un pressupost associat de 20 milions d’euros i un període d’implantació fins al 2022. Proposa un total de 36 accions amb mesures destinades a reduir les emissions dels vehicles i a augmentar la utilització del transport públic i col·lectiu.

L’Ajuntament ha iniciat una campanya de difusió per informar les famílies dels avantatges de la targeta T-16 i fomentar alhora l’ús del transport públic a la ciutat. Impulsada per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), aquesta targeta permet a infants i joves d’entre 4 i 16 anys fer gratuïtament un nombre de viatges il·limitat amb els autobusos i els trens de la xarxa de transport públic del sistema integrat, dins la seva zona tarifària de residència.

To Top