Ciutat

Baixen les famílies que reben suport alimentari

Actualment a Sabadell hi ha 1.852 famílies que necessiten ajuda social per tenir garantida la seva alimentació bàsica, una xifra que ha disminuït un 14,5 per cent en els darrers quatre anys. Tot i que l’objectiu màxim seria que no calgués el dispositiu perquè cap família necessités lots d’aliments, els responsables del servei es mostren satisfets amb l’evolució a la baixa de les atencions.

El nombre màxim de famílies ateses pel Rebost Solidari de Sabadell van ser 2.209 al setembre de 2015. Des de llavors, s’ha produït una baixada paulatina de les atencions fins a situar-se en les 1.852 de setembre del 2017. El regidor d’Acció Social de l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, es felicita del descens i subratlla que «ens interessa que sigui com a conseqüència del bon treball entre administracions i entitats, i per l’esforç de les famílies».
Tot i la millora, destaca que «hi ha un gruix de persones que no poden sortirse’n amb les seves eines. És una situació indigna i injusta que no ens podem permetre, i revertir-ho és el gran repte que tenim».
El president del Rebost, Santiago Fuentemilla, confirma que «amb algunes de les famílies que atenem, observem que els costarà més sortir de la crisi, i això ens obliga a buscar solucions».
Garantir la provisió alimentària digna és un dels objectius del Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS), i per això el govern local treballa estretament amb el Rebost Solidari en la millora del servei. A més de donar resposta a la urgència social, es persegueix aportar la màxima qualitat possible.
En aquest context, dilluns es va presentar el dispositiu d’alimentació del Nadal. Enguany la principal novetat és que no s’adreça només a les famílies amb fills a càrrec que reben beca de menjador -com l’any passat-, sinó que s’estén a tots els usuaris del Rebost. Si l’any passat van rebre el lot nadalenc 954 famílies, aquest 2017 la xifra s’ha ampliat fins a les 1.920, el que significa 6.383 persones.

La gerent del Rebost Solidari, Mercè Calvet, explica que «hem tingut molt en compte la diversitat cultural que hi ha a la ciutat, i per això incloem pollastres halal per a les famílies musulmanes». Es tracta d’una prova pilot de que se n’evaluarà l’impacte.
També es té especial cura de garantir les condicions higièniques, i per això tots els pollastres s’entreguen envasats i etiquetats per unitat.
Horta social
Cadascun dels lots està format per un pollastre, un paquet de pasta, galets i una tableta de torró. També s’aporten altres productes procedents de donacions d’empreses o entitats com ara verdures, sucs, llaunes o galetes.
En quant als productes frescos, el Rebost té en marxa un projecte d’horta social a Can Bages, amb la col·laboració de les regidories de Sostenibilitat i Acció Social. A través de la participació de voluntaris i dels mateixos usuaris del Rebost, ja s’han conreat productes com papates, cols, enciams o -properament- ceba de Figueres.

Els pròxims divendres 1 i dissabte 2 de desembre se celebra una nova edició del Gran Recapte d’Aliments organitzat pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya, i que a la nostra ciutat compta amb la col·laboració del Rebost Solidari de Sabadell.

To Top