Arxiu

Inquietud veïnal davant l’obligació de fer la inspecció tècnica d’edificis

Més de 4.700 edificis de Sabadell han rebut la notificació de la Generalitat per sotmetre’s a la Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE). L’Ajuntament desconeix quans habitatges estan afectats. El que sí que és segur és que han de disposar d’aquesta certificació les edificacions de més de 45 anys. L’obligatorietat preocupa els veïns que demanen ajuts per fer front a la despesa que comporta la inspección.

La Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) consisteix en una inspecció visual de l’edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar-ne l’estat en el moment de la inspecció i orientar la propietat en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. En cap cas té per objecte detectar vicis ocults. D’aquesta manera defineix la pròpia Generalitat en què consisteix el procediment que en els propers quatre mesos hauran de dur a terme un total de 4.753 edificis de la ciutat.

L’obligatorietat de dur a terme aquesta revisió ha posat en alerta els veïns per les conseqüències que pot comportar per les seves butxaques. La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) ha traslladat aquesta inquietud a l’Ajuntament i també s’ha adreçat a les comunitats de propietaris per informar-los del que suposa la inspecció. En aquest sentit, subratllen que estan d’acord en que es realitzin les inspeccions. Entén que s’han de fer «per raons de seguretat i salubritat» per detectar «els problemes que puguin tenir els habitatges de certa antiguitat».

No obstant, aclareixen que«rebutgem que no s’hagin tingut en compte les conseqüències». I entre elles citen la greu situació econòmica que travessen moltes famílies arran de la crisi i també el fet que molts dels propietaris afectats són persones grans». Es tracta de «pensionistes que tenen habitatge propi des de fa més de 45 anys. Col·lectius i sectors de la població que difícilment podran fer-se càrrec del cost econòmic que suposa la ITE i, si escau les modificacions per obtenir el certificat d’aptitud de l’habitatge».

To Top