Ciutat

Campanya contra l’assetjament sexual en espais públics d’oci

Un cartell contra l’assetjament masclista a la festa de la Creu Alta

La Diputació de Barcelona està impulsant una nova campanya de suport als municipis contra l’assetjament sexual en espais públics d’oci. S’ha dissenyat nou material de la campanya ‘no és no’ per dotar de recursos als ens locals per a la prevenció, detecció, atenció i recuperació davant de situacions de violències sexuals als espais públics en contextos festius i d’oci i, alhora, sensibilitzar i formar els equips locals i la ciutadania, especialment el jovent, envers les diferents manifestacions de les violències masclistes.

Un total d’11 ens locals van sol·licitar l’any passat el suport de la Diputació de Barcelona per elaborar dels protocols esmentats. Es tracta d’Argentona, Barberà del Vallès, Capellades, Manresa, Mataró, Sant Adrià de Besòs, Sant Sadurní d’Anoia, Vic, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, el Consell Comarcal d’Osona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. En total, quan s’acabi aquest any, seran 16 els municipis que disposaran de protocol.

Aquests protocols d’actuació suposen el marc a partir del qual es dissenyen campanyes i accions de prevenció, detecció i actuació, amb la corresponent elaboració de materials de difusió i sensibilització adreçats a la ciutadania, en general, o a un grup diana, en particular, com ara la nova campanya del ‘No és no’.

A més, els protocols estableixen el context ideal que emmarca altres accions o actuacions en diverses regidories i àrees de l’ens locals com poden ser, entre d’altres, en l’àmbit de contractació, comunicació, concessions i llicències municipal. Per exemple condicionaran la llicència d’obertura d’un local nocturn d’oci a la seva adhesió al protocol d’actuació o a garantir que el local serà un espai lliure de violències masclistes.

Guia de protocols

Paral·lelament, es va iniciar l’elaboració d’una ‘Guia metodològica per fer protocols i actuacions davant les violències sexual en espais públics d’oci’. En aquest document es descriuen les fases a seguir per a l’elaboració dels protocols i es recullen bones pràctiques i materials de referència. La seva publicació i difusió està prevista per a finals d’aquest any.

D’altra banda, durant el mandat 2015-2019, la Diputació de Barcelona ha impulsat el programa integral contra les violències masclistes per coordinar i impulsar les accions municipals en la lluita contra les violències masclistes. S’han realitzat més de 130 accions de suport tècnic i econòmic als municipis entre el 2015 i 2017

Comentaris
To Top