CERDANYOLA

La UAB impulsa projectes per evitar el vandalisme a la Viquipèdia

L’Auditori de l’Escola d’Enginyers on es va celebrar l’esdeveniment
L’Auditori de l’Escola d’Enginyers on es va celebrar l’esdeveniment / CEDIDA

La Universitat Autonòma de Barcelona ha acollit aquest cap de setmana la trobada Wikimedia Hackathon 2018. Aquest esdeveniment, que ha reunit a la UAB 300 assistents de 48 països, es va tancar diumenge posant sobre la taula 84 noves idees per millorar la base de dades de Wikidata i ajudar a progressar l’automatització de la lluita contra el vandalisme que pateix aquesta xarxa.

Entre els treballs presentats hi ha la creació d’un teclat virtual per la llengua «fon», que es parla a Berlín, i un prototip per poder traduir articles des del mòbil. I és que el multilingüísme ha estat un dels elements que ha centrat aquesta edició. També s’han presentat diverses millores en el sistema anomenat Ores per la detecció del vandalisme a Viquipèdia, un nou joc a través del qual es pot millorar la base de dades de Wikidata i un espai núvol per projectes de desenvolupadors.

Aquest esdeveniment ha estat organitzat per l’Amical Wikimedia en col·laboració amb la UAB i, per primera vegada en la seva història, s’ha rebutjat l’ajuda de grans empreses i s’ha posat l’organització a mans d’un equip de voluntaris. Els organitzadors han volgut ser fidels als seus principis que defenses en projectes com la Viquipèdia, i per aquest motiu molts inscrits també hi han col·laborat.

Un altre dels aspectes del moviment wiki és el foment de la diversitat. En aquest sentit, la política de beques ha permès que el 20% dels registrats fossin dones, el doble del percentatge habitual en aquests àmbits. S’ha fet un esforç per acollir les necessitats de cadascú, tenint en compte les persones amb necessitats dietètiques especials i les qui celebren el ramadà.

D’altra banda, també s’ha donat resposta a les famílies amb nens, persones amb mobilitat reduïda o altres necessitats per tal de facilitar que tothom se sentís acollit.

La Wikimedia Hackathon ha tingut lloc a l’Escola d’Enginyeria de la UAB. Es tracta de l’esdeveniment tècnic wiki més important del món i ha reunit a Barcelona desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans.

Praga prendrà el relleu de Barcelona el 2019. La propera edició de la Wikimedia Hackathon tindrà lloc a la capital de la República Txeca, on s’espera que es mantingui l’esperit de la present convocatòria i que continuin els projectes tècnics començats enguany

Comentaris
To Top