Vallès

Un fàrmac per al càncer de pell podria millorar els símptomes després d’un ictus cerebral

Un estudi de l’Institut de Neurociències de la UAB ha demostrat els beneficis del vorinostat

Un estudi de l’Institut de Neurociències de la UAB ha demostrat en animals els beneficis del vorinostat després d’un ictus cerebral. El fàrmac està aprovat per a l’ús en humans per a determinats tipus de càncer de pell i, d’acord amb aquesta investigació, atenuaria també les lesions cerebrals i promouria la recuperació dels teixits.

Actualment, només hi ha un tractament farmacològic per atenuar els efectes de l’ictus, però no tots els pacients se’n poden beneficiar i, a més, està associat a alguns efectes adversos importants. “Atesa la necessitat clínica urgent de fàrmacs i que el vorinostat està aprovat per a ús humà, aquestes troballes han d’incentivar l’abordatge de més investigacions”, expliquen els investigadors.

Un camí obert

En aquest sentit, el coordinador de l’estudi, Francesc Jiménez-Altayó, explica que s’han d’avaluar elements com l’efecte en femelles i animals vells o amb diabetis, així com observar els efectes a llarg termini: “Això obriria el camí al disseny correcte d’assaigs clínics futurs que en provin l’eficàcia i seguretat en pacients que han patit un ictus”.

L’ictus isquèmic és la segona causa de mort a tot el món i es produeix quan el flux sanguini no pot arribar al cervell degut a una obstrucció. Durant un moment més o menys llarg el cervell no rep oxigen i això provoca danys i deteriorament funcional. La hipertensió és el factor de risc modificable més freqüent d’ictus i s’associa amb recuperacions pitjors.

Comentaris
To Top