El Consell de Ministres ha donat llum verda aquesta setmana al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible per signar un conveni amb la Generalitat de Catalunya i Adif, en un acord que preveu la construcció dels dos nous intercanviadors ferroviaris entre els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Rodalies al Vallès Occidental. Un primer a l’estació d’Hospital General, de la línia S1 dels FGC. I un segon intercanviador a l’estació de Volpelleres, de la línia S2.
El projecte se centra en la línia Castellbisbal-Mollet Sant Fost, de titularitat estatal i gestionada per Adif, on actualment circula la línia R8 de Rodalies, que uneix Martorell amb Granollers sense passar per Barcelona. Tant el Ministeri com la Generalitat consideren que cal reforçar la funcionalitat d’aquesta línia per convertir-la en un eix estructurador del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Tres comarques amb una gran activitat i un elevat volum de passatgers.
Una demanda històrica
Les actuacions contemplades en aquest conveni seran executades per la Generalitat, però finançades principalment pel Govern de l'Estat, amb una inversió prevista de 20 milions d’euros. A més, el Ministeri de Transports aportarà un milió d’euros addicional per a la redacció dels estudis tècnics, mentre que Adif destinarà 15 milions més per cobrir les obres que li corresponen. En total, seran 36 milions d'euros per fer realitat una de les reivindicacions històriques en clau comarcal. De fet, la postura d'entitats del transport vallesà s'ha enfocat en els últims anys a agilitzar aquestes millores en el transport públic. De la mateixa manera, el món econòmic i ajuntaments han reclamat la construcció del nou túnel d'Horta dels FGC abans del 2030.
"Fa anys que ho demanàvem. Ara s'ha recuperat la carpeta i hi ha un acord per a destinar-hi els diners. S'ha de veure qui ho farà, però el més normal seria que fos Ferrocarrils, un fet que agilitzaria el procés", sosté Manel Larrosa, portaveu de FemVallès. El timing està sota la lupa. "Podria ser una obra gairebé de manteniment, perquè no necessita un gran desplegament. Amb un estudi informatiu es trigaria més que si no es fa. Estem en un moment positiu, però ara s'ha de veure tècnicament si els detalls es fan complicats o s'opta per un procés més ràpid. Almenys, s'ha simplificat que ho farà la Generalitat i sabem que no farem estacions diferents. S'hi han destinat molts diners i hi ha marge de maniobra. La clau és que algú es posi la medalla el més aviat possible", considera. A parer de l'expert, Volpelleres és una mica més fàcil, però en tots dos casos la situació de les línies permet ser optimistes.
En una línia similar es pronuncia Pol Méndez, de l'associació PTP - Transport Públic. "S'hauria d'haver fet ja fa temps. Com que no la tenim, com més aviat es pugui desenvolupar, millor. És una obra relativament senzilla. No deixen de ser un parell de baixadors", coincideix. "El que s'ha aprovat és el finançament de l'encomana de gestió. Ara s'haurà de licitar, adjudicar i executar les obres. Dependrà de la prioritat de la Generalitat", assenyala. En qualsevol cas, el moviment, percep, canvia el paradigma i la mentalitat. "Es posa al centre el transport públic massiu. I genera connexions que no són radials cap a Barcelona, sinó que fan un efecte xarxa. S'està donant un sentit a escala transversal del Vallès i Catalunya", destaca.
Un nou pas endavant
El 7 de juliol del 2023, ambdues administracions ja van signar un protocol per impulsar la creació de dos nous intercanviadors ferroviaris amb la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Ara, el procés experimenta una nova passa endavant.
Per fer-ho possible sobre el terreny, ara per ara, es preveu la signatura imminent del conveni que establirà les obligacions de cada administració i detallarà el finançament necessari. Aquest acord busca millorar la intermodalitat i facilitar la connexió entre serveis de Rodalies i FGC, potenciant així la mobilitat sostenible al territori.