Diners

Alerten de la necessitat de mantenir les autopistes si s’alliberen els peatges

Vehicles fent cua al peatge de l’AP-7 a la Roca del Vallès
Vehicles fent cua al peatge de l’AP-7 a la Roca del Vallès / ACN

Les autopistes AP-7 i AP-2 tornaran a ser gestionades per l’Estat. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va anunciar dilluns en una entrevista al diari El País el seu compromís per no renovar la concessió dels peatges a l’AP-7 i l’AP-2, que actualment són gestionades per Acesa (Abertis). La concessió del tram sud de l’AP-7 entre Alacant i Tarragona acabarà el 31 de desembre del 2019 i els trams nord de l’AP-7 i l’AP-2 entre Tarragona i la Jonquera vencen el 2021. D’altra banda, el ministre va revelar que el manteniment per quilòmetre s’eleva entre 50.000 i 68.000 euros per quilòmetre a l’any i va deixar la porta oberta que sigui l’Estat qui «continués cobrant». Els actors econòmics de Sabadell han valorat positivament aquest anunci, però han advertit de les possibles conseqüències que pot tenir la mesura.

La secretaria general del gremi i de Consell Intersectorial d’Empresaris (CIES), Núria Aymerich, constata que Catalunya té «un greuge comparatiu» amb la resta d’Espanya.

A més, denuncia que falten infraestructures per a mercaderia tant per carretera com ferrocarril. Així mateix, ha alertat que «cal mantenir les vies i això requereix un cert pagament». En aquest sentit, està d’acord amb la Generalitat, que continua apostant perquè es creï una vinyeta homogènia a Catalunya, que consisteix en una tarifa plana que permeti circular per les vies d’alta capacitat. «Establir una tarifa plana seria la millor solució i s’ha de veure en quins termes es concreta», subratlla Aymerich. L’alliberament dels peatges a les autopistes pot suposar una reducció de cosos per a les empreses. «Però hem de garantir que aquestes infraestructures estiguin en bon estat per poder fer-ne un ús correcte», insisteix.

«El cost zero no existeix»

En el mateix sentit s’ha expressat el president de la Comissió d’Urbanisme, Infraestructures i Transport de la Cambra de Comerç de Sabadell, Pere Jordi Puig, que assegura que «el cost zero no és possible». El 40% de les autopistes tenen un peatge explícit. La resta, el 60%, es financen amb els pressupostos. Per això, serà necessari definir qui s’ha de fer càrrec d’aquestes despeses. «El sistema pensat per Catalunya és un bon sistema, que ja està implantat a Europa», confirma Puig. Malgrat tot, l’anunci del ministre de Foment és una bona notícia per la logística, ja que suposarà un «abaratiment» de les despeses, d’un sector castigat pels alts preus dels combustibles. «Això farà més competitives a les empreses», defensa.

Des dels sindicats també valoraren positivament l’anunci però «amb reserves», segons el secretari general de CCOO al Vallès, Enrique Rodríguez, que ha afegit que «el manteniment ha d’estar garantit». Com a sindicat, CCOO també vol saber quina serà la solució de futur que es donarà a les persones que estan treballant actualment les autopistes i carreteres

Comentaris
To Top