Ciutat

82 anys de PSUC sabadellenc a exposició

El comissari de l'exposició, José Luis López Bueno en un encaix de la mostra / Victòria Rovira

Al Casal Pere Quart es pot veure aquesta mostra sobre el PSUC a Sabadell i la seva emprempta a la ciutat, fins el 26 de juliol. La mostra comissionada per José López Bueno ens mostra, a través de diversos pòsters, des de la seva fundació el 23 de juliol del 1936 fins l’actualitat. A Sabadell aquest partit polític va ser molt important en la defensa dels drets dels treballadors, i l’any 1979 va conquerir les urnes en les primeres eleccions municipals lliures.

L’objectiu, segons López Bueno, és “recuperar memòria sobre el paper del PSUC”, però aclara que “hem vist que fent-ho recuperem memòria de la ciutat, perquè moltes coses que hi ha ara a la ciutat, no han estat gratuïtes, sinó que han estat fruit de l’esforç i de la intervenció de moltíssima gent”.

Amb aquest cartell editat pel govern municipal del PSUC es volia mostrar als sabadellencs tot el que s’havia aconseguit entre els anys 1980-1986, de forma gràfica damunt del plànol de la ciutat. Els primers anys de la legalització del PSUC i l’arribada dels comunistes al poder municipal va ser una etapa de treball de camp. La consolidació vindrà a partir del 1979.

L’exposició arriba a l’etapa final quan comencen les primeres eleccions democràtiques, 1977-78 i 79, “l’època d’or” pel PSUC sabadellenc. Crida l’atenció un cartell dissenyat per Antoni Tàpies, amb dos nens que porten una gorra on diu “vota PSUC” i una altra resa “volem l’Estatut”. També s’hi exposa un gran pòster amb la fotografia de grup del primer equip de govern municipal sorgit de les primeres eleccions democràtiques, l’any 1979, a les escales del Mercat Central. “D’aquesta foto, catorze ja no hi són”, diu amb tristor José López.

L’exposició també reflecteix un dels moments crucials de la història del PSUC local, la vaga general que va començar a Sabadell l’any 1976 juntament amb la vaga del metall, les concentracions que es van fer en diversos punts de la ciutat, una foto que recorda les multitudinàries trobades a les pistes d’atletisme, davant l’església de Ca n’Oriac, treballadors del metall amb pancartes demanen la posada en llibertat dels detinguts.

Comentaris
To Top