Diners

Biznelis, el primer joc per fomentar l’emprenedoria

El soci fundador de Kidnelis, Joan Reixach, i la professora de la UAB Carme Casablancas mostren com funciona el joc / ÓSCAR ESPINOSA

Jugar i aprendre 125 conceptes bàsics del món de l’empresa. Biznelis és el primer joc de taula d’emprenedoria i de gestió empresarial de Catalunya. Els autors són els professors de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Carme Casablancas i Xavier Verge; i Kidnelis, la firma especialitzada en jocs educatius de Sabadell. Biznelis està adreçat a nois i noies de cicles mitjà i superior de primària, de més de 10 anys. Està previst que es comercialitzi a finals d’aquest mes.

El principal objectiu d’aquest joc és impulsar l’esperit emprenedor i despertar la vocació empresarial dels participants. Això sí, Biznelis trenca amb els models clàssics dels jocs de taula que existeixen en el mercat. En aquest cas, s’allunya del foment de l’especulació i l’acumulació de riquesa; i per contra, aposta pel valor de prendre decisions per gestionar una empresa de forma sostenible. En aquest sentit, apareixen conceptes com l’economia social, la col·laborativa, la circular i la digital. “No guanya qui té més diners”, explica el soci fundador de Kidnelis, Joan Reixach, que afegeix que es premia el conjunt de valors que s’hagin aplicat durant la partida.

Per això, Casablancas indica que “és un simulador de com se sent un empresari”. Si més no, cada un dels quatre jugadors ha d’utilitzar el model de negoci canvas per monitorar la seva empresa, de la mateixa manera com es fa a la vida real. Està plantejat com un joc de cartes, sense taulell i on l’atzar queda exclòs. Els jugadors han de gestionar empreses industrials de quatre sectors diferents –tèxtil, noves tecnologies, químic i alimentació–. El seu èxit dependrà de com juguin les cartes que representen els clients.

Des del Departament  d’Ensenyament de la Generalitat s’està estudiant si aquest joc podria integrar-se en els currículums escolars per fomentar l’emprenedoria entre els alumnes catalans

Testat a l’Escola Nostra Llar

En els darrers mesos, Biznelis s’ha testat, amb bons resultats, amb diferents partides amb alumnes de l’Escola Nostra Llar de Sabadell. També s’ha provat amb estudiants universitaris i adults. L’autora i professora de la UAB afegeix que els nois i noies poden adquirir amb aquest joc una sèrie d’habilitats com la presa de decisions. Si més no, en aquestes proves s’ha constatat que molts jugadors s’han sentit atabalats. “Si ets un emprenedor, viuràs una situació d’angoixa perquè hauràs de prendre moltes decisions i no sabràs quina és la correcta”, assenyala Casablancas, que ha percebut la satisfacció dels participants un cop s’ha acabat la partida.

El responsable de la dinàmica de joc i de la creació de les regles de Biznelis és Toni Serradesanferm, un expert que també ha creat el joc de taula Victus, que està inspirat en la novel·la homònima d’Albert Sánchez Piñol. Els continguts de les fitxes, així com les instruccions han estat revisats lingüísticament pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell. Així mateix, el joc té el segell de qualitat pedagògica de la plataforma educativa de Sant Cugat, EdBuilding.

L’il·lustrador Christian Inaraja –professor de l’Escola Illa de Sabadell– s’ha encarregat d’il·lustrar les fitxes i la capsa. L’equip de Cactus Seny Gràfic de Sabadell és el responsable del disseny d’aquest joc de taula innovador.

Jocs educatius de Sabadell

1. Sac

Ajuda a desenvolupar i a potenciar la psicomotricitat fina dels nens i nenes, que aprenen a cordar botons, a apujar-se la cremallera i a lligar-se les sabates, ja siguin cordons o cintes adherents.

2. Kidnelis, el joc

Kidnelis és un joc educatiu que fomenta la lectura, la comprensió lectora i l’escriptura dels nens que estan aprenent a llegir. Els nens i nenes aprenen jugant, ja que han de llegir, comprendre i escriure.

3. L’inventor d’objectes

És un joc educatiu que promou el reciclatge i ajuda a reutilitzar els envasos que tenim a casa. Conté les instruccions i els accessoris necessaris per fer 4 objectes d’una manera sostenible.

4. Foodnelis

És un joc educatiu que fomenta la bona alimentació, tot calculant el cost dels aliments i elaborant diferents receptes de cuina per crear plats ben saludables.

Comentaris
To Top