Oci i cultura

L’Inktober a Sabadell: entre contes, samuràis i fantasia

"The Midnight Mixtape" / MADO PEÑA

31 dies de tinta. Aquesta és la premissa del repte Inktober, una tendència que en poc temps ha pres als il·lustradors amb la força d’una tempesta. El 2009, al dibuixant estatunidenc Jake Parker se li va ocórrer la idea: “i si aprofitem els 31 dies d’octubre per millorar la tècnica i desenvolupar hàbits de dibuix positius?”, sembla que va pensar.

El resultat, nou anys després, és aclaparador: una senzilla recerca revela que, a día d’avui,  s’han publicat més de 3,5 milions de posts amb el hashtag #inktober2018. Artistes de tot el món agafen els seus pinzells i els xopen de tinta xina o carregen les seves tauletes gràfiques per seguir aquest repte… i els de Sabadell no anaven a ser menys.

A l’edició en paper d’aquest cap de setmana del DS hem publicat una selecció d’obres de dibuixants locals, però -per raons evidents d’espai- no hi són tots els que hi haurien. Per això, en aquest recopilatori volem tacar-nos amb la tinta de tots els artistes relacionats amb la ciutat que s’han llençat d’una manera o altra a participar en l’Inktober Challenge:

Abel Carrasco i els 31 contes

La particular sensibilitat del sabadellenc Abel Carrasco pel que fa al dibuix -acostuma a treballar amb monstres, guerrers i mons fantàstics- permetia anticipar el resultat del seu Inktober des del moment en què va anunciar el tema que seguiria durant tot el mes: contes infantils, “a la meva manera”.

L’autor, que actualment finalitza la seva pròxima novel·la gràfica, Penélope, ens presenta 31 reinvencions de les històries per a nens que tots coneixem… però no d’aquesta forma. Carrasco ja ha anunciat que prepara un llibret recopilatori amb la trentena d’il·lustracions que es posarà a la venda en breus:

Marina Vidal entra al ring

“Comença l’Inktober aquest any amb més fan art que mai”, advertia la il·lustradora Marina Vidal en començar el repte, que l’any passat va dedicar als fongs. Una de les més constants en seguir la norma de “un dia, un dibuix”, Vidal dedica el mes a la saga de videojocs de lluita Soul Calibur, la sisena entrega de la qual surt avui mateix. Cassandra, Mitsurugi o Kilik són alguns dels noms que protagonitzen el seu octubre:

Els animalons de David Navarro

Un altre dibuixant sabadellenc que opta per escollir tema propi per a l’Inktober és el David Navarro. Els seus 31 dies d’octubre estan poblats per animals antropomòrfics: vida quotidiana i vida salvatge. Un tauró a un embús de trànsit, un talp psicòleg o un una tortuga excursionista en són alguns dels protagonistes:

Àlex López, Epic-tober

A partir de 2016, els organitzadors de l’Inktober proposen una llista de temes per a impulsar la imaginació de qui ho necessiti. Alguns dibuixants -com és el cas de l’Àlex López– ho utilitzen per combinar-ho amb una temàtica pròpia per fer-ho més interessant. En el cas d’aquest artista, barreja la fantasia èpica à la Dracs i Masmorres amb les propostes oficials:

Blai Morales: els videojocs amb què crèixer

Aquest il·lustrador amb estudi a Sabadell ha optat, com Vidal, per fer una picada d’ullets al mon dels videojocs. Blai Morales s’envolta de Mario Bros, Zelda, Kirby i altres icones del gaming retro  per a omplir el seu octubre. Així és l’Inktober Pixel Edition:

Manu López ens convida al circ

La dona barbuda, els germans siamesos, la nena amb quatre cames… l’Inktober del Manu López és un viatge a un circ terrorífic. Un autèntic Freak Show tan esfereïdor com fascinant:

Ricard Efa, Cesc F. Dalmases i Mado Peña, esporàdics però fascinants

Hi ha artistes que s’afegeixen a l’Inktober perquè gaudeixen experimentant amb la tinta però a qui no els dona la vida per seguir al peu del canó els 31 dies. És el cas d’alguns dels dibuixants més importants de l’escena sabadellenca. Aquestes són algunes de les aportacions al repte de Ricard Efa, Cesc F. Dalmases i Mado Peña (que sí va seguint l’Inktober però a les xarxes els dibuixos apareixen de mica en mica):

Les fades d’Abuga

Samuel Cabrera és un il·lustrador freelance que firma Abuga i que ha optat per apropar-se a l’Inktober des de la música. El seu és un recull de portades de discos importants per a la seva vida versionats amb les seves ja clàssiques fades com a protagonistes. Cher, Beyoncé o Katy Perry són alguns dels noms que estructuren la seva proposta:

La cantera de l’Escola Joso

Alguns dels alumnes de l’Escola Joso Sabadell també s’han llençat a la piscina de tinta i han començat els seus Inktobers. Aquesta és una mostra del seu talent, de la mà de les alumnes Mireia Girbau, Marina Thirteen i MRA Artworks:

Dibuixant Sabadell també entinta

Alguns membres del col·lectiu d’urban sketchers Dibuixant Sabadell hi participen pel seu compte al repte de l’Inktober. Ells són el Lluis Parent, la Maria Mercè, el Joan Medel, el Toni Barreda i la Carmen Martínez:

A l’òrbita de la ciutat es troben Inktobers preciosos

Sabadell és la ciutat i -d’alguna manera- la seva òrbita de persones que acudeixen a la ciutat, que hi han viscut en algun moment de la seva vida o que hi acudeixen sovint perquè viuen a prop, al Vallès. En aquest anell sabadellenc -com a conclusió a aquesta peça- hi ha Inktobers tan interessants i bonics com els dels dibuixants Roger Vidal, Rosa Triguero, Miki Montlló o Aitor Prieto:

Comentaris
To Top