DS MOTOR

Els escúters més equipats

El nou model de motocicleta Honda Forza
El nou model de motocicleta Honda Forza / VICTÒRIA ROVIRA

Referents. En el món dels denominats escúters, podem trobar un gran ventall d’opcions si volem gaudir d’una motocicleta de cilindrada de 125 cc que no superi els 3.000 euros. En la comparativa d’aquest mes, però, el cas és ben diferent: les Yamaha X-MAX i l’Honda Forza, dues màquines dotades amb l’última tecnologia que proporciona el mercat, són les úniques motocicletes que arriben a unes xifres reservades a grans butxaques a qui li agradi la velocitat combinada amb confort i versatilitat.

El lideratge de les GT, en joc

Aquest pas endavant d’Honda en el segment del Gran Turismo arriba en un moment en què la marca dels tres diapasons –la seva principal competència en el sector dels escúters– sempre ha estat líder en el segment de les GT, primer amb la T-MAX 500 i després amb la X-MAX 250 abans de fer el salt a l’actual X-MAX 125 l’any 2005 coincidint amb els canvis del permís de circulació, essent permesa la conducció de fins a 125cc amb el carnet B de cotxe. Històricament la marca de l’ala daurada sempre ha tingut el seu espai en el mercat dels petits escúters gràcies a les Scoopy o les SH, però lluny del lideratge tot i tenir la SilverWing com a motocicleta dins del segment GT. Així doncs, després d’uns anys en què el monopoli dins dels maxi-escúters de 125 cc ha estat dominat per Yamaha, l’aposta d’Honda amb l’arribada de la Forza (2015) ha fet que aquest regnat hagi quedat en entredit.

Disseny

Pel que fa a l’estètica d’ambdues motocicletes, l’Honda Forza manté les línies d’anteriors models amb uns acabats que fan d’aquesta motocicleta una de les més atractives del mercat. En la mateixa línia, la X-MAX també mostra uns acabats excel·lents en què destaquen els detalls del brodat del seient. Pel que fa a la il·luminació, totes dues equipen un complet sistema LED en el qual només els intermitents estan exempts d’aquesta tecnologia. El quadre de comandament també ha tingut millores substancials. En el cas de la Forza s’ha incorporat la temperatura exterior, l’autonomia de la motocicleta i el voltatge de la bateria, complements que la X-MAX també integra. Respecte a l’encesa del vehicle les dues incorporen l’Smart Key, un sistema que no necessita clau per al seu funcionament i que dota de més seguretat a les motocicletes. A més a més, en el cas de la Yamaha s’incorpora una clau en cas d’emergència que contraresten amb les dues claus que facilita la marca de l’ala daurada. El compartiment de les dues motocicletes és molt espaiós, fins al punt de tenir la capacitat de guardar fins a dos cascs integrals. Una de les principals diferències pel que fa al disseny entre els dos escúters rau en els retrovisors i en el parabrisa davanter. Per una banda la Yamaha té els retrovisors més endarrerits i més alçats, fet que contrasta amb els retrovisors de l’Honda: més baixos i avançat fet que provoca un risc més elevat d’impacte encara que es puguin plegar. Un altre detall que presenta el model de l’ala daurada és el parabrisa elèctric amb un recorregut de 140 mm ajustable en funció de les condicions ambientals.

Prestacions

Tant la X-MAX com la Forza són dues motocicletes que tenen unes prestacions molt semblants. Les petites diferències es troben en el pes, on la Yamaha pesa 16 kg més i en el consum, 2,8 l/100 km per a la X-MAX per als 2,7 de l’Honda. La gran novetat en aquest aspecte rau en l’innovador sistema Idle Stop, també conegut com l’Start and Stop, que equipa la Forza. La versatilitat que ofereixen tant en vies urbanes com interurbanes amb prop de 15 CV fa que siguin  dos models molt ben preparats per aquestes circumstàncies tot i tenir el handicap de ser motocicletes per la ciutat pugui semblar que són massa voluminoses.

Seguretat

En termes de seguretat també disposen d’equipaments d’última tecnologia. Tant una com l’altra equipen el sistema. La gran novetat de Yamaha és la incorporació de la forquilla completa amb dues tiges que proporciona més estabilitat en la frenada i un millor repartiment del pes en cas de dur un cofre a la part posterior. Així mateix, la fàbrica dels tres diapasons també presenta un control de tracció en cas d’emergència  per reduir l’efecte que provoca la lliscada de la roda.

El nou model de motocicleta Honda Forza

El nou model de motocicleta Honda Forza / VICTÒRIA ROVIRA

El nou model de motocicleta Yamaha X-MAX

El nou model de motocicleta Yamaha X-MAX / VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top