Diners

Carinsa, pionera en una tecnologia d’encapsulació

Denia i Vanesa Martínez lideren l’empresa familiar conjuntament des de l’any 2005 / ÓSCAR ESPINOSA

El Grup Carinsa invertirà 3,5 milions d’euros en una nova planta a Sant Quirze del Vallès en què desenvoluparà una nova tecnologia per fer càpsules que alliberin aromes i fragàncies quan vulgui el client. Des de l’any 1993 l’empresa familiar desenvolupa, fabrica i comercialitza aromes, ingredients funcionals i additius per a l’alimentació humana i animal, i fragàncies per a la perfumeria i cosmètica. Demà la companyia celebra el 25è aniversari en què Vanesa i Denia Martínez, consellera delegada i vicepresidenta respectivament, volen retre homenatge al seu pare i fundador, Alberto Martínez, que va morir el 2005.

La nova planta d’encapsulació estarà situada al carrer Formentera de Sant Quirze i comptarà amb una plantilla d’unes 20 persones. Està previst que es posi en marxa el març de l’any que ve. Gairebé la meitat de la inversió, 1,6 milions d’euros, es cobrirà amb fons europeus. Després de 10 anys d’investigació, Carinsa va guanyar el 2017 aquest projecte europeu creant unes càpsules biodegradables que s’utilitzen en el rentatge de la roba que no deixen partícules perjudicials per al medi ambient i, que, a més, estalvien aigua.

L’empresa familiar anirà més enllà i aplicarà aquesta nova tecnologia d’encapsulació en sectors fins ara inexplorats com el de la fusta, lubricants i la pintura. “El procés és diferent del que existeix en el mercat, permet fer càpsules d’un líquid o de pols”, explica Denia Martínez. Han desenvolupat 10 maneres de fer les càpsules depenent de la matriu on va el producte. Diverses empreses ja s’hi han interessat. Un fabricant de lavabos japonès els ha demanat que posin les càpsules a la ceràmica. Vanesa Martínez afirma que ha rebut propostes per comprar aquesta tecnologia, però les han rebutjat. “Creiem que tenim molt recorregut”. Si més no, calculen recollir 15 milions d’euros en els dos propers anys.

40 projectes d’innovació

La innovació està a l’ADN de Carinsa. Actualment, treballen en 40 projectes i destinen el 14% del seu volum de negoci a I+D+i. “No només innovem en aromes i fragàncies, sinó també en el producte final del client”, afirma. A l’Estat hi ha 107 empreses en aquest sector, però no n’hi ha cap que es dediqui a aromes i preparats amb additius amb components tecnològics. Cada any, Carinsa obre un nou sector a través dels millors especialistes. Un exemple és el camp de la confiteria, en què van buscar el millor confiter del món i ara tenen una planta pilot on ja han creat un xiclet dual que té un gust al principi i un altre gust al final.

L’exportació és un altre dels valors diferencials de Carinsa, que està present a 54 països repartits en quatre continents. La venda a l’exterior suposa el 45% de la facturació. Cada any obren almenys tres mercats amb filials o distribuïdors. Això sí, el mercat xinès i el rus és l’assignatura pendent.

L’any passat, el grup va facturar 44 milions d’euros i l’objectiu és arribar als 100 milions el 2025 amb un benefici de 25 milions. El futur també implica una nova seu que concentri totes les plantes del grup. El trasllat està previst el 2020. “El Vallès és casa nostra”, apunta Vanesa Martínez.

Comentaris
To Top