Ciutat

Més de 600 motoristes s’apleguen contra la Diabetis a l’Eix Macià

600 motos s'han concentrat a l'Eix Macià aquest matí / Lluís Franco

Més de 600 motoristes han fet vibrar l’avinguda de l’Eix Macià aquest diumenge per una causa solidària: la investigació contra la diabetis de tipus 1. L’acte ha estat organitzat per Moto Solidària Sabadell, Box 69 i  d’Speed Graphics amb la col·laboració de l’Ajuntament i més de 50 empreses. Els diners recollits aniran destinats a la fundació Diabetis Zero, un moviment de pares i mares, i adults amb diabetis de tipus 1 que recapten fons per impulsar la investigació.

La jornada ha començat a les 8.00 h d’aquest matí amb una concentració a l’Eix Macià. Cap a les 9.00 h, diferents grups de motoristes han gaudit d’una ruta que ha sortit de Sabadell i ha passat per Castellar, Sant Llorenç, Terrassa i Matadepera, des d’on han tornat a l’Eix Macià. També s’ha preparat una botifarrada perquè els motoristes recuperessin forces, i al llarg del matí els participants han pogut participar en diferents sortejos.

L’acte estava planificat per unes 150 motos, però la gran quantitat de participants  va obligar a canviar la ubicació i a tallar l’Eix Macià, segons ha explicat Pasqual Lorente, membre d’Speed Graphics. “Actes com el d’aquest matí són fonamentals per recolzar la investigació d’aquest tipus de malalties, sobretot si afecten els més menuts de la llar”, destacava, Ramón Vidal, regidor de Salut.

L’Ana Fernández és membre de Diabetis Zero i mare d’un nen de 9 anys que té diabetis de tipus 1. Ella destacava que la vida d’aquests menors és “normal”, però requereixen un nivell de control superior. “Són nens que necessiten control les 24 hores del dia perquè els seus nivells de sucre són molt variables, i una hipoglucèmia pot passar en qualsevol moment”, explicava Fernández. El seu fill s’injecta la insulina, però necessita un adult que controli la dosi que utilitza. Una de les coses que lamenta l’Ana és, que a les escoles encara no hi ha suficient preparació.

Què és la diabetis de tipus 1?

La diabetis de tipus 1 és una malaltia en què el pàncrees no produeix insulina, una substància que regula els nivells de sucre en sang. Sense un tractament adequat, que consisteix en injectar les dosis d’insulina necessàries, la diabetis pot ocasionar problemes cardíacs, oculars, renals i del sistema nerviós.  Sol presentar-se durant la infantesa i la joventut, i actualment no té cura. Els símptomes que ajuden a detectar la diabetis són una gran necessitat de beure aigua, un augment de les miccions, la pèrdua de pes, i un fatiga més elevada del normal.

Només l’any 2017, la taxa d’incidència en menors de 30 anys va ser del 10,5, és a dir, van aparèixer un total de 246 casos nous, afectant especialment a menors entre els 5 i els 15 anys, segons una estadística de l’Agencia de Salut Pública de Catalunya.

Comentaris
To Top