Ciutat

Xoc entre independentistes i constitucionalistes al ple pels polítics empresonats

Presó “indecent” o “raca-raca” dels independentistes, a debat al ple

El portaveu de Cs, Adrián Hernández, durant la seva intervenció al ple / Fotografia: ÓSCAR ESPINOSA

L’empresonament dels polítics independentistes ha tornat a irrompre en el ple de l’Ajuntament. Independentistes i constitucionalistes han intercanviat un xoc verbal per la judicialització del procés. El motiu de disputa ha estat una moció presentada pel grup municipal Demòcrata (PDECat) i d’ERC que mostra el suport als polítics independentistes que han estat en vaga de fam durant més dues setmanes.

El ple ha quedat clarament dividit en dos blocs: en una banda, la denúncia dels independentistes PDECat, ERC, la Crida, dels comuns (UpC) i de Guanyem; en l’altra, l’oposició dels constitucionalistes, representats per PSC, Cs i PP.

Presó “indecent”…

El portaveu del grup Demòcrata, Carles Rossinyol, ha encetat el debat denunciant que la vaga de fam ha estat “una manera de cridar l’atenció” davant el fet que el Tribunal Constitucional no hagi donat resposta a cap dels recursos d’empara presentats pels polítics empresonats. Segons Rossinyol, l’alt tribunal actua lentament de manera deliberada per evitar alliberar els independentistes.

L’alcalde, durant la intervenció d’Adrián Hernández / ÓSCAR ESPINOSA

En la mateixa línia s’ha expressat Juli Fernàndez (ERC), que ha denunciat que la situació de provisionalitat dels presos, “totalment indecent“, suposa una vulneració dels drets civils i polítics. Així mateix, des d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga ha exposat que no entén l’actuació del TC. Les decisions polítiques es paguen a les urnes i no amb presó preventiva“, ha sentenciat. De la mateixa manera, Marisol Martínez (Guanyem) ha demanat el respecte a la pressumpció d’innocència dels polítics empresonats, especialment tenint en compte la proximitat de les festes de Nadal.

…o el “raca-raca” independentista

El bloc constitucionalista s’ha mostrat profundament contrari a la moció. Ciutadans l’ha atribuït al “raca-raca” [la insistència] del sector independentista. “Catalunya pateix una vulneració dels Drets Humans? No és el lloc on hi ha els sous públics més alts d’Espanya? Quins drets es vulneren?”, s’ha preguntat irònicament Adrián Hernández (Cs). “Es vulneren els drets que s’han quedat al carrer, no d’aquells que es banagloriaven que cometien il·legalitats“, s’ha respost el portaveu. Així mateix, el PP d’Esteban Gesa ha exposat que “aquells que cometen il·legalitats” han de respondre davant la justícia.

Més moderat s’ha mostrat el portaveu socialista, Josep Ayuso, qui ha criticat la “desproporcionalitat” de la presó provisional però ha exposat que en el judici del procés, des del seu punt de vista, “no es jutjarà ni una ideologia ni una opció política”.

A les vísperes del 21-D

La moció s’ha posat sobre la taula hores després que Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull hagin abandonat la vaga de fam per l’obstrucció de la seva causa davant del Tribunal Constitucional. Ha coincidit també amb la trobada entre els presidents espanyol i català, Pedro Sánchez i Quim Torra, al Palau de Pedralbes, i just el dia abans del Consell de Ministres a la Llotja de Mar de Barcelona.

La majoria del ple s’ha mostrat a favor de la moció. A PDECat i ERC s’han sumat també UpC, Crida per Sabadell i el regidor no adscrit, mentre que PSC, Cs i PP hi han votat en contra. Guanyem s’ha abstingut.

Comentaris
To Top