Ciutat

La comunitat amaziga entra a l’any 2969 amb una gran festa

L’espai polivalent del Parc del Nord ha acollit la celebració del cap d’any d’aquesta cultura nord-africana

Balls tradicionals en la celebració del cap d'any amazic / Victòria Rovira

Fa dues setmanes que es va donar la benvinguda a l’any 2019. El calendari Gregorià comença a sumar anys des de la mort de Crist, per tant, l’any va relacionat amb el cristianisme i amb una cultura determinada. Altres pobles tenen un sistema diferent, com el cas dels amazics – originaris del nord d’Àfrica-, que aquest cap de setmana entraven a l’any 2969. Per celebrar-ho, l’entitat Anaruz N Afrika, la Casa Amaziga de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell han organitzat una gran festa a l’espai polivalent del Parc del Nord.

Fins a mig miler de persones s’han aplegat a l’acte, que ha començat cap a les 18 h. “Ha anat súper bé, ha vingut molta gent i hi ha un ambient molt familiar i festiu”, explicava Ali Ait Yahya, president d’Anaruz N Afrika. Yahya recordava també l’aspecte reivindicatiu d’aquesta festivitat. “Nosaltres sempre hem de reivindicar moltes coses. Hem estat un poble molt oprimit; hem de reivindicar la nostra identitat, les nostres festes, la nostra llengua i el nostre calendari”, explicava.

També hi ha espai per les reivindicacions com a col·lectiu migrant. “També volem reivindicar els drets de les persones nouvingudes, perquè estem en aquest territori, i hi ha coses que ens afecten, com la llei d’estrangeria, el dret a l’habitatge o la sanitat”, assegurava Yahya.

L’acte també ha començat amb la xerrada “La lluita dels immigrants a Catalunya”, a càrrec de l’activista Brahim Muhu i l’advocada Ana Florencia. Posteriorment, els assistents han gaudit d’un pica pica amb plats típics de la cuina amaziga com el cuscús de les 7 verdures, i un concert del músic Chabli.

El primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, ha destacat la rellevancia d’aquesta entitat i els ha animat a “continuar treballant per mantenir la cultura i que no es perdi”. Berlanga també s’ha mostrat molt crític amb la situació del col·lectiu migrant a Catalunya. “Amb la llei d’estrangeria, hi ha molta gent que no teniu tots els drets socials ni polítics; no ho podem tolerar”, assegurava.

Una cultura amb identitat pròpia

La cultura amaziga és originaria del nord d’Àfrica. El terme amazic significa “home lliure”, i són el conjunt de pobles originaris de països com el Marroc, Algèria, Líbia i Tunisià, entre d’altres zones del nord del continent africà, presents des d’abans de l’arribada de la cultura aràbiga. A Catalunya, dos terços dels quasi 300.000 marroquins que hi viuen, són amazics.

El calendari d’aquest poble té un sentit. L’any 935 a.c, un membre de la tribu amaziga dels Mashuash de Líbia va conquerir Egipte. Aquest guerrer anomenat Sheshonq I, va fundar la XII dinastia egípcia, i aquesta victòria del poble amazic va ser l’inici del seu calendari.

Tot i que actualment, les llengües i la cultura amaziga comencen a tenir el reconeixement als països d’origen com el Marroc, el poble amazic ha estat oprimit durant bona part de la seva història. La primacia de la cultura aràbiga i musulmana va negar, en part, l’existència d’una identitat pròpia. Gadafi va prohibir la llengua i els seus noms propis a l’any 1973. Al Marroc no es va oficialitzar com idioma fins l’any 2011.

Actualment, la celebració es fa a tot el nord d’Àfrica. Yahya explicava que se celebra amb danses tradicionals, molt menjar i música. “Una de les costums més tradicionals és la del cuscús de les 7 verdures. Al mig hi ha un os de dàtil, i qui el troba té sort per tot l’any”, explicava el president de l’entitat amaziga.

Comentaris
To Top