Ciutat

Sabadell no oblida els seus 60 deportats als camps nazis

La mostra es pot visitar al Museu d'Història de Sabadell / LLUÍS FRANCO

La història són grans xifres i efemèrides abstractes, però també són vides com la del Carles Retana Valls, que era dependent de comerç a Sabadell, va viure dues guerres amb la Columna Durruti i la Resistència francesa i, finalment, va ser capturat pels nazis i enviat al camp de Mauthausen.

Ell és un dels 60 protagonistes de l’exposició Deportats. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945), que es podrà visitar des d’avui fins al 28 d’abril al Museu d’Història de Sabadell. “Mai ens hem de cansar d’aprofundir en aquesta història de llibertats manllevades”, ha dit durant la inauguració de la mostra el seu comissari, l’historiador Genís Ribé i Monge.

L’exposició recull les 60 històries de vida dels veïns que van patir la deportació als camps nazis, amb resultat de mort en la major part dels casos: en van sobreviure 21. “Hi ha molt a explicar i res a oblidar”, ha insistit Ribé i Monge, tot contextualitzant aquestes víctimes com a persones que es van aixecar el 36 contra l’exèrcit de Franco i que van fugir a França tres anys després, on van ser capturats.

Una mostra per la memòria

“Hem de tenir en compte que tots som hereus de les lluites que van fer altres, com aquests 60 sabadellencs”, ha insistit el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, qui també va destacar el valor de mostres com aquesta en la lluita contra els totalitarismes. “Hem de tenir en compte que les democràcies no són batalles que es guanyen un cop i ja”, ha dit.

El punt de partida de l’exposició Deportats, segons explica la regidora de Cultura, Monterrat Chacon, va ser la instal·lació de les 25 llambordes stolpersteine per la ciutat. Arran d’aquest projecte municipal -una iniciativa que va sortir del Memorial Democràtic-, de la recerca feta prèviament per altres experts i del testimoni dels fills i filles d’alguns dels deportats s’ha anat construint aquesta mostra.

Que no es perdi la memòria de l’holocaust

La inauguració de la mostra al Museu d’Història coincideix amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que cada any té lloc el 27 de gener.

Aquest dia, que serà diumenge, l’Ajuntament celebrarà un acte de record a la plaça de Montserrat Roig: es feia tradicionalment durant l’Aplec de la Salut, però canvia de data i espai per honorar aquesta periodista, que va escriure el primer llibre sobre catalans als camps nazis.

Comentaris
To Top