Ciutat

Vaga de bitllets a les línies R3 i R4 de Renfe

Usuaris de la Renfe aixequen barreres de l’R3 i l’R4 en protesta pel servei que reben

Un tren de rodalies a Sabadell Sud / ÓSCAR ESPINOSA

En tres mesos hi ha hagut dos accidents mortals a la línia R4 de la Renfe que han provocat la indignació d’un grup d’usuaris de Rodalies, que ha anat agafant protagonisme en els darrers dies. Organitzats sota la plataforma Puja als trens de la vaga de bitllets (@VagaRenfe), els usuaris volen dir prou i reclamar el trasllat de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Aquest dilluns, 18 de febrer, han convocat una vaga de bitllets indefinida arreu de Catalunya. La intenció és utilitzar el servei, no pagar i promoure l’acció entre la resta d’usuaris per a visibilitzar el seu malestar. La crida s’ha fet als usuaris de la línia R4, que passa per Sabadell, i també s’ha estès als usuaris de l’R3 entre l’Hospitalet i La Tour de Carol.

Des de l’organització han explicat a través del Twitter @VagaRenfe que “davant l’abandonament de Rodalies per part de l’Estat espanyol, exigim que la Generalitat controli el 100 per cent dels trens i la infraestructura. I amb gestió pública”. Reclamen una data i un compromís per escrit.️

Concentracions a Sabadell

A Sabadell Nord es preveuen mobilitzacions per aixecar les barreres per als trens que circulen direcció Barcelona a les 7.37 h, 7.50 h, 8.03 h, 8.13 h i tres minuts més tard a Sabadell Centre.

Els usuaris reivindiquen una gestió totalment pública del servei ferroviari, exigeixen més seguretat tant als trens com a les estacions, més inversió en manteniment i senyalització i un desdoblament de vies úniques. D’altra banda, es demana unes condicions dignes per als treballadors i una millora en el servei: més freqüències, puntualitat i tarifes més reduïdes.

L’organització de la protesta denuncia que “en una dècada [l’Estat] no ha fet res, amb la complicitat o incompetència de la Generalitat. S’han rigut de tots nosaltres, culpant-se els uns als altres… i  ara ja ho paguem amb morts, ferits i danys psicològics”. En la mateixa línia, els coordinadors de la iniciativa justifiquen que passen a l’acció “davant la incompetència d’un govern català que diu voler construir una república i no és capaç de controlar les seves infraestructures… ni sap com reclamar-les!”.

Entre les reivindicacions del col·lectiu també hi ha les d’una baixada dels preus dels bitllets, sobretot de les zones més allunyades de Barcelona, on denuncien unes tarifes “molt altes i fins i tot privatives”. També reclamen més freqüència de pas dels combois, un millor manteniment de les instal·lacions, millores en la senyalització i la seguretat i un “treball digne” per al personal de Renfe.

Accions no violentes

Els impulsors de la vaga de bitllets  demanen a tothom qui s’hi sumi que tingui una actitud no violenta, pacífica; “és un acte senzill: desobeir no pagant el bitllet”, afegeixen. Des de l’organització s’anima a anar en grup per fer les accions.

Comentaris
To Top