Ciutat

El sabadellenc Pep Ribera i el colombià Javier Giraldo, premiats per la seva defensa de la pau

Han rebut aquest divendres els premis Federic Roda i Memorial Joan XXIII, respectivament, en un acte celebrat a la Casa Duran

Els premiats, al final de l'entrega dels guardons a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

L’Institut Víctor Seix de Polemologia i la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU), han entregat aquest divendres a la tarda a la Casa Duran de Sabadell el Memorial Joan XXIII per a la pau 2018, i la menció Frederic Roda; respectivament, al sacerdot colombià Javier Giraldo i al sabadellenc Pep Ribera, fundador del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) i desaparegut el passat any 2017. Ambdós guardons reconeixen la trajectòria de persones o projectes “fortament compromeses amb la construcció de la pau i el desenvolupament humà”. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, el professor emèrit de la UAB i president d’UNIPAU, Arcadi Oliveres, i representants de l’Institut Seix de Polemologia com Joan Botam (vocal i fundador) i Montserrat Salvat (presidenta).

La Menció de Reconeixement Frederic Roda ha estat entregada pòstumament a Pep Ribera per ser, “un dels promotors de les primeres ONGs catalanes” i per la seva “visió pionera” de la necessitat de crear un centre d’estudis internacionals a Catalunya (CIDOB) i l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats. Josep Ribera i Pinyol, nascut a Sabadell l’any 1933, va treballar des de ben jove per les comunitats més vulnerables del món: primer a Barcelona i després a Xile. Va ser un activista pel pacifisme en el tardofranquisme i durant tota la seva vida. Va ser el primer president del Consell Assessor de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya des del 2003, i va dirigir el CIDOB durant 35 anys. Va ser, a més, pioner a nivell català i espanyol en l’atenció a les persones refugiades. La Menció Frederic Roda ha estat recollida pel germà de Ribera, que n’ha glossat la figura.

Per altra banda, el Memorial Joan XXIII, el premi per la pau més antic de Catalunya, ha estat otorgat simultàniament al jesuita Javier Giraldo i a la Comunidad de Paz de San José Apartadó, “per la seva lluita en la defensa de la terra i del dret a la vida”. Giraldo i aquesta comunitat colombiana han viscut des de la seva constitució l’any 1997 un seguit d’atacs per part de l’exèrcit colombià, els paramilitars d’extrema dreta, i la guerrilla de les FARC, pel seu posicionament pacífic davant el conflicte. Formada per camperols de la regió d’Urabá, al departament d’Antioquía, la comunitat de pau s’ha mantingut sempre ferma en la defensa dels drets humans i han resistit a la persecució durant més de vint anys. “Tenim comptabilitzats més de 300 morts i 1400 atacs contra els drets humans perpetrats contra la nostra comunitat”, ha explicat el Pare Javier Giraldo durant la recepció del premi.

Comentaris
To Top