DS MOTOR

Conduir, a quin preu?

Els cotxes d’autoescola són un habitual als carrers de la ciutat. Hi ha una trentena de centres de formació a la ciutat
Els cotxes d’autoescola són un habitual als carrers de la ciutat. Hi ha una trentena de centres de formació a la ciutat / LLUÍS FRANCO

L’Anna es va gastar més de 3.000 euros per treure’s el carnet de cotxe. A aquesta sabadellenca el procés se li va fer llarg: va necessitar 5 exàmens per aprovar el permís B, el que li va representar una despesa extraordinària afegida a un tràmit que ja no està a l’abast de totes les butxaques.

El cas de l’Anna és excepcional. Segons les dades de la DGT, només el 17% de les persones que es van treure el permís pràctic a la demarcació de Barcelona van necessitar quatre intents o més. Ara bé, aprovar a la primera tampoc és la tònica habitual: sis de cada deu examinats (57,5%) suspenen i necessiten tornar a presentar-se. A més oportunitats, més puja una factura que sovint és elevada i que canvia segons municipis i demarcacions.

Mil euros pel carnet

El D.S. ha realitzat una ronda d’enquestes amb centres de formació automobilística de Sabadell per estimar el cost d’obtenir el permís B. Així, després de les consultes, es pot concloure que el preu mitjà a Sabadell se situa per sobre del miler d’euros, en concret 1.044,42 euros, superant la mitjana de la demarcació de Barcelona que, segons dades de l’0rganització de consumidors Facua, es troba en 872,61 euros,  i la del conjunt de l’Estat espanyol en 692,33 euros.

L’import inclou la matrícula, la preparació i l’examen de la teòrica, les tramitacions amb la DGT, vint pràctiques de conduir i la prova mèdica, que es considera la mitjana necessària per presentar-se a examen. L’estudi realitzat pel Diari treballa en el supòsit d’aprovar a la primera ambdues proves. S’ha de tenir en compte, però, que un cop acumulats dos exàmens suspesos, s’obliga el futur conductor a renovar papers: és a dir, entre 100 i 150 euros més.

Pagar pel carnet és pagar fonamentalment per les pràctiques de conduir, que constitueixen el gruix més important de la despesa. El preu mitjà per hora se situa en 35,07 euros. Això es tradueix en 701,42 euros de mitjana per vint pràctiques, oscil·lant entre 610 euros –l’opció més barata– i 780 euros –la més cara–.

Què paguen la resta?

El cost elevat de les pràctiques fa que la despesa mitjana total a Sabadell sigui superior a la de les poblacions catalanes d’una mida similar. Terrassa és la que més s’hi apropa, amb 964,13 euros (un 8,3% menys), mentre que Badalona i l’Hospitalet del Llobregat se situen substancialment per sota, amb 916,85 i 878,80 euros respectivament. Les diferències també s’aprecien entre províncies: mentre a Múrcia costa 933,12 euros de mitjana, a Granada és la quasi la meitat (452,46 euros). La província de Barcelona, amb 872,61 euros, és a la part alta del tauler de l’Estat espanyol.

Quina explicació tenen aquestes diferències? És només qüestió d’oferta i demanda? Rubén Sánchez, portaveu de Facua-Consumidors en Acció, creu que l’explicació és multifactorial: hi juguen qüestions com la renda, la quantitat d’oferta i la qualitat del servei. També, tal com ells denuncien, pot explicar-se en un càrtel. “Estem molt pendents dels pactes de preus, habituals en aquest sector i que perjudiquen els drets del consumidor”, exposa al D.S. Rubén Sánchez.

Les ‘low-cost’, l’alternativa

En el mercat de les autoescoles, amb un important nombre d’ofertants i una gran competència de preus, han aparegut les autoescoles de baix cost. Ofereixen preus econòmics, molt per sota de les convencionals: entre 19 i 29 euros per 45 minuts de classe, el que esdevé molt atractiu. S’han convertit en un reclam precisament per a aquells que volen treure’s el carnet ràpid i barat. Hi ha, no obstant això, contrapartides: “És complicat ser constant. No tens un horari compromès i el preu puja si una hora està molt sol·licitada”, explica un exalumne d’Hoy Voy al Diari. Des d’una autoescola del Centre expliquen que han rebut alguns clients provinents d’alternatives de baix cost, cercant un tracte personalitzat. “El preu és més baix, però acaben descontents. Canvien de professors i d’horaris i això no permet fer un seguiment i alenteix l’aprenentatge”, expliquen.

Al marge de les alternatives de baix cost, per fer abaixar el cost final de carnet, una possibilitat és realitzar la part teòrica per compte propi, sense passar per una autoescola. Aquesta possibilitat és recomanable per als més aplicats, que no necessiten classes ni sessions intensives de test per estudiar. Una altra de les possibilitats és acollir-se als packs d’oferta que ofereixen sovint els centres de formació. Alguns inclouen la teòrica i algunes pràctiq

ues, d’altres són contractacions per hores de pràctiques. Permeten rebaixar la factura fins a un 10%. Compte, però, a no caure en enganys: “Cal sospitar quan les ofertes són rematadament barates o avantatjoses. Hi ha lletra petita”, adverteixen des de Facua.

/ FACUA

Dades obtingudes a partir d’enquestes telefòniques els dies 13 i 14 de febrer. Mostra: 29 autoescoles dels municipis de Sabadell, Terrassa, l’Hospitalet del Llobregat i Badalona. Elaboració pròpia

Què he de tenir en compte?

Assegurar-se d’aprovar l’examen teòric a la primera

És important superar l’examen teòric a la primera perquè això permet tenir dues oportunitats en l’examen pràctic sense necessitat de renovar papers, un tràmit que pot arribar a costar 150 euros.

Aprofitar les ofertes disponibles

La majoria d’autoescoles ofereixen packs d’oferta amb les pràctiques de conduir. Les més repetides són de 5, 10 o 20 pràctiques, amb rebaixes de fins al 10% sobre el preu original. Són una bona oportunitat per estalviar.

Fixar-se en la lletra petita

És important tenir en compte que en els preus figuri l’IVA. També cal tenir en compte els costos de gestió i les taxes de la Direcció General de Trànsit, que incrementen la factura final del carnet.

Avantatges i desavantatges de les low-cost

Les autoescoles de baix cost poden resultar molt atractives, però cal tenir en compte que tenen punts positius i negatius: d’una banda, ofereixen preus més competitius, especialment de les pràctiques, però tenen menys personalització, és més complicat reservar un horari i mantenir el mateix professor.

Pensa a fer-ho fora durant l’estiu

Si vas una llarga temporada a l’estiu a un altre indret de l’Estat de vacances, pot ser una oportunitat per treure’s el carnet. Hi ha grans diferències de preu, tal com apunta l’informe de Facua.

Mantenir professor i, sobretot, cotxe

És important presentar-se a l’examen amb el mateix vehicle de les pràctiques.

Comentaris
To Top