Ciutat

Nova denúncia de runes en terreny rural: “Sembla que tots els espais protegits són abocadors”

Les runes, a Can Mimó / CEDIDA

Gris sobre verd: muntanyes d’asfalt al vell mig d’un paratge natural. L’Entesa per Sabadell ha denunciat l’existència d’un abocament de runes a la finca de Can Mimó, situada entre Torre-romeu i la Riera de Santiga. Es tracta de diverses tonelades de deixalles que presumiblement provindrien de l’enderroc de vials. L’origen és incert però l’Ajuntament assenyala que provenen d’unes obres públiques realitzades a Polinyà.

“No sabem qui ha estat. És un espai protegit que s’ha de preservar”, apunta el portaveu d’Entesa, Isidre Soler, en declaracions al D.S. La finca està situada en un dels espais preservats de la ciutat, en sòl no urbanitzable i està protegida pel Pla General d’Ordenació de Sabadell, el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell i el Pla Territorial Metropolità.


Can Mimó és la darrera denúncia de l’Entesa, que des de fa anys ha assenyalat diversos casos d’abocaments de terres en paratge protegit, com són les finques de Ca n’Alzina i Can Xupa –entre els termes de Sabadell i de Polinyà–. Aquest últim cas està vinculat a l’entramat de corrupció del Cas Mercuri.

Sembla que tots els espais protegits són abocadors“, exposa Soler, que vol que se’n derivin responsabilitats i que demana l’actuació de l’Ajuntament, a qui ha denunciat la situació i insta que s’emprenguin les actuacions necessàries per determinar els seus responsables i els obligui la immediata retirada dels abocaments i la reposició del terreny.

Les runes, a Can Mimó / CEDIDA

La via penal

L’Entesa adverteix que vol fer arribar fins la darrera de les conseqüències, fins i tot als tribunals. Recorden que el planejament urbanístic prohibeix qualsevol actuació que “lesioni el seu valor específic“, entre els quals se situen els abocadors d’escombraries, de residus, entre d’altres.

La formació adverteix que l’actuació podria ser il·legal i apunten a emprar, si és necessari, la via penal davant de dos possibles delictes: un contra l’ordenació del territori i un altre contra el medi ambient amb l’objectiu de mantenir “una actitud activa de defensa” dels espais naturals.

Polinyà ho retirarà

L’Ajuntament de Sabadell apunta que Polinyà ha arribat a un acord amb el govern per retirar les muntanyes d’asfalt. Així ho ha explicat el regidor d’Espai Públic, Xavi Guerrero, que explica que l’origen de les deixalles prové d’una obra pública realitzada al municipi veí. “L’empresa responsable hauria abocat les runes allà“, ha explicat a aquest diari.

Guerrero apunta a la “impunitat” amb què s’actuava abans amb aquest tipus d’abocaments i assenyala, a tall d’exemple, que l’Ajuntament “abans no tenia cap tècnic a Espai Públic, pel que hi havia una sensació que no hi havia control”. Explica que ara seria molt més complicat perquè hi ha més dotació d’inspectors.

Comentaris
To Top