Oci i cultura

‘Joc de Trons’ a Sabadell: totes les activitats de Medievàlia 2019

Unes 150 parades portaran un any més els sabadellencs cap a l’Edat Mitjana aquest cap de setmana

Un moment d'una de les batalles d'exhibició a l'edició 2018 de Medievàlia / LLUÍS FRANCO

Aquest cap de setmana, els sabadellencs podran viatjar a un món en què els cavallers fan relluir l’armadura al sol i els agricultors conreen la terra per als senyors feudals. Un món en què les llegendes es forgen a la vora del foc quan arriba l’hivern i en què una muralla o una espasa determinen el futur de pobles sencers. No parlem del darrer capítol de Joc de trons, però sembla fet a propòsit: el mateix cap de setmana que la popular sèrie de fantasia arriba al seu final, Sabadell acull la XXIII edició de Medievàlia, la fira que empeny el Mercat Central sis segles enrere en el temps.

A partir de divendres a la tarda, i fins diumenge a la nit -del 17 al 19 de maig-, els voltants d’aquest edifici es transformen en un mercat del segle XIV. Els trilladors, els carpinters i els sastres substitueiran un any més les botiges d’electrònica. L’objectiu és -com recorda a la seva carta de presentació el president de l’Associació Amics de Medievàlia, Miquel Gumí– “recrear de forma lúdica i festiva l’antic mercat medieval de Sabadell. “Tot i que Sabadell és més coneguda pel seu passat tèxtil, no podem oblidar que aquesta ciutat deu els seus orígens i prestigi al comerç, la indústria i la pagesia, l’origen de tot”, afegeix.

Una història de reines i comtes

Medievàlia s’organitza ininterrompudament des del 1997, i agafa com a context la compra de Sabadell per part de la reina Elionor de Sicília, casada amb Pere IV d’Aragó i III de Barcelona, conegut com el Cerimoniós. Això va ser l’any 1366, quan la vila era propietat de Roger Bernat II, vescompte de Castellbò. El preu fixat va ser de 154.000 sous, dels quals una part la va pagar la mateixa vila de Sabadell.

Un ferrer a l’edició 2018 de Medievàlia / LLUÍS FRANCO

L’edició d’enguany de Medievàlia tindrà unes 150 parades i comptarà amb les activitats habituals, com tallers de soft-combat, oficis antics, cercaviles. Com a novetat, s’ha preparat un espectacle que escenificat la lluita entre dues famílies feudals, els Requesens i els Togores. Pots consultar el programa complet de la fira en aquest enllaç si te’l vols descarregar, en la següent llista o també el trobaràs al final de l’article.

ESPECTACLES:

Jocs de mans per a la Reina – Màgia, malabars, ganivets, foc… Quin us agrada més? Entre tots heu de decidir quin és el millor per oferir com a present del poble a la Reina. A càrrec de Malaboig | Espectacles&Animacions.

 • On i quan? Divendres, a les 19h, i dissabte, a les 11h. Començaran a la “Plaça del Poble” (c/ Jovellanos, davant el Mercat Central) i aniran fent el seu espectacle itinerant per tot Medievàlia.

Al Mercat trobem personatges de tots els estaments socials – Uns estan a favor de la compra de la vila per part de la reina, i d’altres prou feina tenen a viure el dia a dia. Si voleu conèixer els seus secrets, observeu atentament, seguiu a los una estona i escolteu les seves històries que recreen l’època medieval. A càrrec d’El Ciervo Teatre.

 • On i quan? Als voltants del Mercat Central. Dissabte, de 10.30h a 13.30h, i de 17h a 20h / Diumenge, de 10.30h a 13.30h, i de 17h a 20h

Arribada de la reina Elionor – Després de molts esforços s’han recollit els sous necessaris per tal que la vila es converteixi en reial, el poble està cansat de les normes i tributs del senyor d’Arrahona i espera amb il·lusió l’arribada de la reina Elionor. Farà la passejada pel mercat i tot ha d’estar preparat. Ho esteu vosaltres? Pregunteu com cal saludar per tal de fer a ho bé i que no s’enfadi i marxi. Ens ajudeu? A càrrec d’El Ciervo Teatre.

 • On i quan? Dissabte, a les 12h 

Actuació dels Músics de Gràcia – Amb flautes i bombardí.

 • On i quan? Dissabte, a les 17.30h, sota les escales del Mercat (cantonada Colon amb Coromines). Dissabte, a les 18.30h, al carrer Sant Feliu.

L’afició al joc de Perico Salelles està posant en perill els estalvis familiars – Les denuncies en contra seva s’acumulen i les autoritats estudien ajusticiar-lo amb el cep per les seves accions. Vine a conèixer el desenllaç final de la seva història. A càrrec d’El Ciervo Teatre.

 • On i quan? A la “Plaça del Poble” (davant el Mercat, cantonada Colom amb Coromines). Dissabte, a les 18.30h

La compravenda de la vila de Sabadell ha estat un gran èxit – La Reina vol celebrar-ho amb un espectacle de danses orientals per al gaudiment de tota la vila reial. A càrrec d’El Ciervo teatre i Centre Asana.

 • On i quan? A la “Plaça del Poble” (davant el Mercat, cantonada Colom amb Coromines). Dissabte, a les 20h / Diumenge, a les 20h

Espectacle de titelles medievals – A càrrec de Ramonlluc de Selvanyola

 • On i quan? Diumenge, a les 11h, a les 12.30h, a les 17.30h i a les 18.30h

La Revolta de Sabadell – La vila de Sabadell està sent reprimida per un nou comte vingut de terres llunyanes, amb les noves lleis i decrets imposats des de la seva arribada a la vila, les famílies Requesens i Togores han aixecat una revolta que intentarà posar fi al mandat del comte, però aquest, amb ànsies de poder, no tindrà pietat i condemnarà a mort a tots aquells que el desobeeixin. Combats trepidants a càrrec de la companyia “Aestus”.

 • On i quan? A la “Plaça del Poble” (davant el Mercat, cantonada Colom amb Coromines). Diumenge, a les 11.30h, a les 13h, a les 17h i a les 19h.

ACTIVITATS:

Visita guiada pel Sabadell Medieval – Si voleu conèixer com era la vila que es recrea a Medievàlia us convidem a fer un recorregut pels carrers que n’havien format part alhora que coneixem, entre totes, aquelles parts invisibles que resten amagades sota el terra que trepitgem tot sovint. A càrrec de Laia Perea. Inscripcions a visitesguiades@medievaliasabadell.org fins dijous 16 de maig, i des de divendres al punt d’informació de la Fira. Taquilla inversa.

 • On i quan? Sortida des del Museu d’Història. Dissabte, a les 17h i a les 19h / Diumenge, a les 11h, a les 13h i a les 16.30h

Jocs gegants de fusta – També podràs pintar una silueta de fusta i emportar-te-la a casa de record, a càrrec de Tot Medieval.

 • On i quan? Al carrer Sant Quirze. Divendres, de 17h a 20h / Dissabte, de 10:30h a 14h, i de 17h a 20h / Diumenge, de 10:30h a 14h, i de 17h a 20h

Exposició i demostració d’antics oficis – Taller de trills, de llana, de resina, de botes de vi, d’esquellots, de suro, d’espart i l’ofici de sabater.

 • On i quan? A la plaça del Gas. Divendres, de 17h a 20.30h / Dissabte, de 10:30h a 14h, i de 17h a 20.30h / Diumenge, de 10:30h a 14h, i de 17h a 20.30h

L’ofici de vitraller i de luthier – Demostracions regulars en grup de la construcció d’un vitrall, a càrrec del Mestre Vitraller Joan Serra, i un petit concert amb instruments d’època construïts i tocats pel Mestre Luthier Martí Romero.

 • On i quan? Al Taller l’Art del Vitrall (c. St Feliu, cantonada St Quirze). Dissabte, de 10h a 20h / Diumenge, de 10h a 20h

Taller de Softcombat: lluita recreativa medieval – Vine i apren com lluitaven els guerrers medievals. Per a tots els públics.

 • On i quan? Al c/ Sant Quirze. Dissabte, de 11h a 14h, i de 15.30h a 19.30h / Diumenge, de 11h a 14h, i de 15.30h a 19.30h 

Degustació medieval “La cassola del tros” – A càrrec d’Amics de Medievàlia Sabadell. Fins a esgotar existències! Amb la col·laboració de cava J.Torra Parés i Vidal Papers.

 • On i quan? Al costat de la parada d’informació. Diumenge, de 11h a 13h

Jesús Caudevilla signa la novel·la històrica Herencia de lujuria – Vine a que l’escriptor sabadellenc et signi la seva obra, ambientada a l’Edat Mitjana i on Sabadell té un paper destacat.

 • On i quan? Al costat del punt d’informació. Divendres, de 17.30h a 20.30h / Dissabte, de 10:30h a 14h, i de 17h a 20.30h / Diumenge, de 17h a 20.30h

Cercaviles musicals – A càrrec del grup Taraska.

 • On i quan? Als voltants del Mercat Central. Dissabte, de 11h a 14h, i de 17h a 20h / Diumenge, de 11h a 14h, i de 17h a 20h

Parc d’atraccions infantil

 • On i quan? Als Jardinets de l’Espai Cultura. Divendres, de 17h a 22h / Dissabte, de 10:30h a 22h / Diumenge, de 10.30h a 20.30h

Demana la teva placa de cava commemorativa – Fins esgotar existències. També es pot comprar el cava exclusiu de Medievàlia 2019.

 • On i quan? A la parada de cava J. Torra i Parés, davant el Museu Paleontològic. Divendres, de 17h a 22h / Dissabte, de 10h a 20h / Diumenge, de 10h a 20h

El mapa dels punts d’interès de Medievàlia / CEDIDA

El programa sencer, aquí:

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top