Vallès

La UAB reclama un millor finançament públic de les universitats

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, explica la situació econòmica de la universitat / D.S

La UAB reclamarà a la Generalitat una millora del finançament públic de les universitats, per recuperar els nivells d’inversió previs a la crisi. Aquest matí, l’equip de govern ha convocat un claustre extraordinari per explicar la situació econòmica de la universitat i preparar una línia d’actuació. L’any 2018, la UAB va tancar l’exercici pressupostari amb un dèficit de 3,2 milions d’euros, tot i haver fet una política d’equilibri.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha apuntat al model de finançament de Catalunya com la principal causa de la situació econòmica de la universitat. “Seguim amb el mateix model de finançament de l’any 2011, quan es va fer una important retallada, i vam passar d’un pressupost de 360 milions d’euros anuals a 300 milions anuals”, ha explicat Arboix.

Aquesta manca de pressupost ha afectat de diferents formes a la UAB. Es necessitarien 8 milions d’euros anuals per mantenir edificis i infraestructures del campus, però només es reben 2, ha assegurat la rectora.

Un altre aspecte és la renovació del professorat. La mitjana d’edat dels 1500 professors permanents de l’autònoma és de 56 anys. “Els joves són pocs, tenim 32 professors permanents menors de 40 anys. Alguna cosa passa i per tant nosaltres demanem poder contractar talent”, ha assegurat Arboix.

Tornar als pressupostos de l’any 2010

El pressupost de les universitats públiques catalanes era de més de 900 milions d’euros l’any 2010. Actualment, Arboix denuncia que és d’uns 750 milions d’euros. Per aquest motiu, la rectora de l’Autònoma ha reclamat que els pressupostos de les universitats públiques es posicionin al nivell marcat per l’OCDE, que els situa en un 2,2% del PIB. “Mentre que el nostre només arriba al voltant del 1,5% del PIB”, ha explicat Arboix.

En aquest sentit, la rectora de l’Autònoma també ha apuntat en les diferències de pressupostos de les universitats públiques a Espanya. “Andalusia destina 1.300 milions d’euros per les seves 12 universitats públiques, Madrid en destina 920 milions per les sis que té, i Catalunya només 750 per 8”, remarcava Arboix.

Comentaris
To Top