Diners

Una ‘masterxef’ de l’alimentació animal

Sofia Àvila mostra les bosses de Rechupatas acompanyada de Xavi Sánchez, de La Petjada / LLUÍS FRANCO

Què li donaria jo al meu gos? Aquesta és la pregunta que es fa Sofia Àvila quan crea menús per a animals. Aquesta emprenedora resident a Sabadell, de 29 anys, ha creat Rechupatas, una empresa especialitzada en alimentació “de qualitat” per a gossos i gats. Com una bona xef, compra els seus productes de Km0 i de consum humà.

Els seus proveïdors són l’escorxador maresmenc Viñals Soler i Avicosa, a la Zona Franca. A més, compra la fruita i la verdura a un proveïdor de Mercavallès, Verdures Bosch, que té cultius al Maresme. “Buscava que fos el més ètic possible”, assenyala. Elabora els seus menús amb el suport de Gemma Hervàs, una veterinària experta en l’alimentació animal. Cuina basant-se en la dieta BARF –sigles de Biologically Appropriate Raw Food–, que simula allò que menjaria un gos o un gat després de caçar si estigués en llibertat. Així, es calcula el percentatge d’ossos, vísceres, carn i fruita i verdura bullida. Per això, els menús de Rechupatas són monoproteics. “Un animal que caça no menja tres tipus de proteïna diferents cada dia”.

Envasa el menjar en peces de 50 grams, que es congelen i es reparteixen en bosses zip d’alumini per conservar el fred. El preu és de 6 euros per quilo. “Tot i que l’alimentació és de qualitat, no em volia allunyar del preu de mercat”, afirma.

La història d’aquest projecte empresarial va començar fa sis anys. Sofia Àvila que és informàtica de professió, i se sentia aclaparada per la seva feina. Va canviar d’aires per tenir temps per a ella i va marxar a viure a un cortijo de Granada. Allà es va dedicar a rescatar animals. En una ocasió va recollir un gos en unes condicions molt deplorables i va intentar salvar-lo. El veterinari li va recomanar que fos ella qui li fes el menjar. “Em vaig adonar que els gossos es recuperaven quan els feia jo el menjar”, recorda.

En aquest moment es va plantejar crear una empresa d’alimentació animal. Aleshores, va tornar a Catalunya per continuar treballant com a informàtica. Quan va estalviar prou, a finals de febrer, va decidir que era l’oportunitat per impulsar el seu projecte. Va comptar amb l’assessorament del servei d’atenció a l’emprenedor del Vapor Llonch i de la fundació Acció Solidària contra l’Atur. Calcula que ha fet una inversió inicial d’uns 10.000 euros.

Comentaris
To Top